Skocz do zawartości

RockShox 30 Gold RL czy Recon Silver TK

Sebastian2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Zmagam się z dylematem wybory amortyzatora pod Kross Level A6 2009. Budżet to ok. 1000 zł. Znalazłem dwa amortyzatory w zbliżonej cenie

• Rock Shox Recon Silver TK Solo Air 100 mm 1-1/8 QR + PopLoc
  • Rock Shox 30 Gold RL Solo Air 100 mm

Nie posiadam zbyt dużej wiedzy na temat sprzętu rowerowego. Bazuje na tym co udało mi się znaleźć na forach. Bardzo dużo użytkowników chwili Recon'a ale w wersji RL (niedostępnej dla kół 26"), natomiast jeżeli mówi się o wersji TK to bardzo mało lub neutralnie ze wskazaniem na nie. Widelec 30 Gold posiada Motion Control, ale jest mniej sztywny. Prosiłbym o radę, co wy byście wybrali? Rower użytkuje osoba ok. 60 kg wagi. Nie planuje brać udziału w żadnych wyścigach. Będę wdzięczny za wasze porady i uwagi. 

Pozdrawiam.

Sebastian

Opublikowano

Z tego co pamiętam (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) to Gold od Silver różni się tym, że Gold ma górne golenie aluminiowe pokryte anodą a Silver ma golenie stalowe pokryte chromem. Różnica będzie w wadze.

Opublikowano

Dziękuję za szybka odpowiedź.

Bardzie zastanawiałem się na pytaniem czy warto zrezygnować ze sztywności jaką daję 32 mm Recon na rzecz funkcji Montion Control w 30 Gold (30 mm). Czy rzeczywiście wiedlce z funkcja RL są na tyle "wygodniejsze" aby zrekompensować spadek sztywności. Przyznam się iż nie miałem przyjemności jeździć na rowerze z amortyzatorem na powietrznej sprężynie i nie znam dokładnie różnicy pomiędzy TK a RL. Z tego co piszą zaawansowani użytkownicy w przypadku tego samego modelu widelca zawsze wybraliby wersję RL. Niestety tak jak wspomniałem Recon nie występuje w wersji RL na 26". Rozwiązaniem byłaby Reba, ale koszt to już pod 2000 zł 🙁

Opublikowano

Motion Control typ tłumika nie funkcja i ten będzie lepszy niż TurnKey w Recone. Zadaj sobie teraz ważne pytanie... Czy bardziej Ci zależy na lepszej pracy tłumika i niższej wadze (RS 30) amora czy nieco większej sztywności (Recon).

Opublikowano

Dziękuję, o to mi właśnie chodziło.