Fimala Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 Hej wszystkim, W niedługim czasie planuje odświerzenie mojego starego Gianta i planuje zmienić mu stery z klasycznych na A-head. Co potrzebuje zrobić żeby tego dokonać? Zawias przedni mam w planie zmieniać już z rurą przystosowaną do systemu A-head. Nie chciałbym stosować żadnych adapterów tylko zrobić to porządnie. Czy ktoś z was przeprowadzał już taką zmianę?
Gość Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Polecam lekturę -> http://www.kochamrowery.pl/2013/01/stery-rowerowe-jakie-wybrac-jakich.html oraz http://katalog.bikeboard.pl/artykuly,katalog-inne,stery-to-trzeba-wiedziec Nie spotkałem się z takimi sterami do ram pierwotnie przeznaczonych do sterówki 1", ale może coś faktycznie jest. Edytowane 5 Lipca 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Jeśli główka ramy jest pod sterówke 1" to faktycznie może być problem. Suwmiarka powinna rozwiać wszelkie wątpliwości czy to w ogóle wykonalne. Musisz pomierzyć średnice wewnętrzną główki ramy i porównać je z miskami zewnętrznymi typu Ahead oraz sprawdzić czy na samą sterówkę wystarczy miejsca w główce jeśli chcesz przejść na standard 1 1/8". Jeśli tak to jesteś na dobrej drodze do podrasowania maszyny. Ale widzę, że są Aheady w standardzie 1" wiec nic straconego https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/stery-rowerowe/a-head-1-cal-25-4-mm/ Pytanie tylko czy chcesz zostać przy 1" czy zmienić na 1 1/8". Przy 1" wystarczy zmienić miski a przy 1 1/8" czeka Cię wspominane wcześniej mierzenie. Ale dla pewności pomierzył bym wszystko w obu przypadkach. Nie wbijaj w każdym razie misek młotkiem. Zmontuj sobie praskę. Edytowane 5 Lipca 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 Przed chwilą, PrzeLuka napisał: Ale widzę, że są Aheady w standardzie 1" wiec nic straconego Tylko co z tego... jak mostka ahead na 1' nie kupi, a przejściówka na 1 i 1/8" też raczej w grę tutaj nie wchodzi... Będzie straszna rzeźba.
Fenthin Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 Dlaczego przejściówka na mostek nie wchodzi w grę? Taki sam patent jak przy redukcji sterów. Ale żeby nie było zbyt łatwo... autorze, piszesz o amortyzowanym widelcu. Weź pod uwagę, że jeśli Twój rower posiadał do tej pory stery skręcane, to założenie widelca z większym skokiem rozjedzie Ci geometrię. Co zaś tyczy się przejścia z 1" na 1 1/8" bezpośrednio rurą sterową. Nie ma szans. Nie dam Ci teraz wymiarów z głowy, ale to się nie mieści w standardowej główce ramy 1".
Gość Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Dnia 06.07.2017 o 10:35, SpiderMAN napisał: Tylko co z tego... jak mostka ahead na 1' nie kupi, a przejściówka na 1 i 1/8" też raczej w grę tutaj nie wchodzi... Będzie straszna rzeźba faktycznie... nie pomyślałem o tym
Rekomendowane odpowiedzi