Skocz do zawartości

Wieszak na rower

jantar87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

abstrahując jak to wygląda to czy rower może wisieć tylko na ramie ? Punkt podparcia szeroki na 14cm .  Czy może to mieć negatywny wpływ na geometrię (pokrzywi ramę) ? Wiem, ze jak jeden dzień powisi to nic nie powinno się stać, chyba.. Pytanie co wtedy jak rower wisi tydzień, miesiąc.  Co myślicie ? a może już macie jakieś doświadczenie w tej materii ?

wieszak.jpg
Opublikowano

Nic się nie stanie. Jakby ramie się miało stać cokolwiek od ciężaru roweru to żaden człowiek nie mógłby się na niej oprzeć choćby ręką, bo waży zdecydowanie więcej niż rower. Już nie mówiąc o upadkach...

U moich rodziców rowery wiszą za samo siodło i nie zaobserwowałem żadnych negatywnych skutków.

Opublikowano

Może tak wisieć tak długo jak ten garaż będzie stał i jeden dzień dłużej. 

Opublikowano (edytowane)

Cześć, to bardzo się cieszę, że nie będzie problemu, dziękuję za odpowiedzi  :)

Edytowane przez jantar87
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie druciarskiego, ale szukam gotowego wieszaka na ścianę. Ktoś używa i poleca jakiegoś gotowca? Najlepiej właśnie za ramę. Żeby nie brudził ściany. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Łukasz_P napisał:

Nie druciarskiego, ale szukam gotowego wieszaka na ścianę. Ktoś używa i poleca jakiegoś gotowca? Najlepiej właśnie za ramę. Żeby nie brudził ściany. 

Nie używam jeszcze, ale też się powoli zaczynam rozglądać za jakimś sensownym i jak do tej pory w oko wpadły mi dwa rozwiązania: TacX i Cycloc

Ewentualnie dla samego wyglądu  można popolować na: https://mmminimal.com/iceberg-bike-hanger/ 😉

Edytowane przez Zigfir
  • Pomógł 1
Opublikowano
6 godzin temu, Łukasz_P napisał:

Do salonu czy piwnicy?

Jak do piwnicy do bez problemu znajdziesz w Castoramie lub Leroy Merlin.

Opublikowano

Do pokoju pierwotnie przeznaczonego dla dziecka, kiedyś. Ale wiadomo, priorytety 😅

@Zigfir dzięki, tego Tacxa biorę właśnie pod uwagę. Nie chce nic drogiego, bo muszę powiesić 3 rowery, a za 1000 zł wolę mieć 2 pary spodenek hehe. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie szosa wisi za pedał i ramię kierownicy. Mocowanie DIY, choć wykorzystałem kilka elementów z wieszaka rowerowego z linkami (na tym wiszą mi narty) :)