Skocz do zawartości

Giant Reign 2 2018

I am Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile mogę maksymalnie skoku mogę dać do ramy Giant Reign 2 2018   160mm czy 170mm , nie znalazłem skoku który zaleca producent ale pewniejszy jestem tego pierwszego.

A druga sprawa co oznacza skok w damperze? np: RockShox Monarch RT3 Amortyzator tylny 165x38mm x 6.5x1.5", black (2020) co oznacza tu skok?

Opublikowano

Skok oznacza maxymalny ruch tłoka. Skoku w ramie sie nie zmienia tak swoją droga, jak producent wypuscil na damlerze o wymiarach X to ma byc X

Opublikowano

160mm czy 170mm miałem na myśli Amortyzator z przodu.

Opublikowano

Możesz sobie wsadzić te 170 z przodu. Ten Monarch z zapytania jest za mały. Tam musisz mieć wymiary typu 205x62,5 lub od bidy 200x57. Czyli pierwsza wartość to długość montażowa a druga skok tłoka. 

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie będę tworzył nowego tematu bo mam podobne pytanie. Próbował ktoś w giancie 2020+ 29 koło wyrzucić 1 cm podkładkę ograniczającą damper?

Opublikowano

Pod bumperem na tłoku jest podkładka ograniczającą skok

40 minut temu, unknow01 napisał:

1cm

(5mm nie 1 cm). Podobno można ją wywalić i robi się 157 cm skoku. Próbował ktoś?

Opublikowano

Damper dhx2 pod bumperem na tłoku jest podkladka 5mm. Damper ma 65mm długości tłoka bez podkladki 60mm z podkladka. Został skrócony nie wiadomo czemu. Podobno przez to że w ramach mniejszych niż L tylny trójkąt walił o rurę podsiodlowa. Nie potrzebuje wykładu co do czego jest bo to wiem. Chodzi mi o praktykę. Czy ktoś tak jeździ i może pptwierdzic

Opublikowano
17 godzin temu, Kkaaeell napisał:

Nie będę tworzył nowego tematu bo mam podobne pytanie. Próbował ktoś w giancie 2020+ 29 koło wyrzucić 1 cm podkładkę ograniczającą damper?

No są tacy, którzy się tej podkładki pozbyli. Trzeba się tylko pilnować jak byś chciał kozę oddać na gwarancję to lepiej nie zapomnieć ją dać z powrotem tak dla spokoju sumienia. 

Opublikowano

Damper jest orginalny dhx2. 

Kolego unknow piszesz o innym temacie tutaj. Sprawę że sprężyna już zalatwilem

Opublikowano

Ogólnie problem mają ci co upalają Reigna tak naprawdę solidnie gdzie blisko do zamknięcia zawieszenia. Wiadomo więcej latania niż takiego w miarę klasycznego enduro. Problem nie jest z damperami bo i dotyczy Reginy z X2-ką. Przy takich kombinacjach zawsze trzeba podchodzić indywidualnie do tematu bo to jest nasz rower, my wiemy czy nam skoku brakuje czy nie. Nikt za nas nie zadecyduje i trzeba też samemu sprawdzić czy wszystko gra i czy w razie "w" jak się zawiecha zamknie z większym skokiem to nie będzie gdzieś kolizji. Jak kolega ma wątpliwości to niech zapyta na forach enduro a nie tutaj. Regina to tak popularny sprzęcior, że na pewno ktoś coś zasugeruje. Jedynie kłopot w tym, że zasugeruje nieoficjalnie bo jak by nie było jest to "poprawianie" projektantów i producenta ramy.