.ami Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Cześć Szajbajki, liczę na Waszą pomoc. W rowerze mojego syna spada łańcuch z przedniej zębatki. Jest to rower trailowy i łańcuch spada gdy zjeżdża po trasie trailowej (korzenie, małe hopy) bez pedałowania. Z tyłu próbował na biegach 1-4 (gdzie 1 to najmniejsza zębatka - nie jestem pewien czy tak to się liczy ). Kaseta + przerzutka + łańcuch to Sram SX Eagle, korba to Santour Zeron 1x. Cały napęd wyczyściłem dokładnie. Łańcuch nasmarowałem. Rower niedawno kupiony - ma przejechane ok 400km. Będę wdzięczny za jakieś porady. Tylko nie piszcie proszę, że SX jest nic nie warty itp... Bo jak na początek dla młodego zjazdowca powinien wystarczyć. Biegi przełącza cicho.
Motke Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Powinieneś zamontować prowadnicę łańcucha. Przykłady https://rowerowy.com/sklep/czesci/napinacze-rockringi
leszcz Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Nie powinien. Może łańcuch za długi. Sprobowalbtm najpierw zębatkę NW na przód. U mnie to załatwiło sprawę.
elmapeto Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Zebatka nw z przodu powinna przytrzymać łańcuch albo faktycznie napinacz.
Accent_Szaj Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 3 minuty temu, .ami napisał: a co to zębatka NW? Polecam ten temat Ps. Sprubój, póki nowa,sprzedać tylną przerzutkę i kupić M7100. Ma mocne sprzęgło, a wymiana nie będzie droga
Ares Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Napisał byś konkretnie jaki to rower. Po drugie zębatkę NW to już masz. Po trzecie problemem może być a raczej mogą być żle zrobione zęby korby które nie są wstanie utrzymać łańcucha. Jak z tyłu jest SX to też kolorowo nie jest. Przerzucanie to tylko jeden z aspektów pracy przerzutki.
.ami Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Opublikowano 7 Lipca 2020 Rower to Dartmoor Primal Evo 2020. Taka zębatka jest z przodu:
Ares Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Obstawiam zębatkę. Jak widzę jak to jest zrobione i ogólnie jaki to są paści to nie dziwne, że łańcuch wyskoczy.
Rekomendowane odpowiedzi