Skocz do zawartości

Łańcuch spadający z przedniej zębatki

.ami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Szajbajki,

liczę na Waszą pomoc. W rowerze mojego syna spada łańcuch z przedniej zębatki. Jest to rower trailowy i łańcuch spada gdy zjeżdża po trasie trailowej (korzenie, małe hopy) bez pedałowania. Z tyłu próbował na biegach 1-4 (gdzie 1 to najmniejsza zębatka - nie jestem pewien czy tak to się liczy ;) ). Kaseta + przerzutka + łańcuch to Sram SX Eagle, korba to Santour Zeron 1x.

Cały napęd wyczyściłem dokładnie. Łańcuch nasmarowałem. Rower niedawno kupiony - ma przejechane ok 400km.

Będę wdzięczny za jakieś porady. Tylko nie piszcie proszę, że SX jest nic nie warty itp... Bo jak na początek dla młodego zjazdowca powinien wystarczyć. Biegi przełącza cicho.

Opublikowano

Nie powinien. Może łańcuch za długi. Sprobowalbtm najpierw zębatkę NW na przód. U mnie to załatwiło sprawę.

Opublikowano

Zebatka nw z przodu powinna przytrzymać łańcuch albo faktycznie napinacz.

Opublikowano
3 minuty temu, .ami napisał:

a co to zębatka NW?

Polecam ten temat ;)

Ps. Sprubój, póki nowa,sprzedać tylną przerzutkę i kupić M7100. Ma mocne sprzęgło, a wymiana nie będzie droga

Opublikowano

Napisał byś konkretnie jaki to rower. Po drugie zębatkę NW to już masz. Po trzecie problemem może być a raczej mogą być żle zrobione zęby korby które nie są wstanie utrzymać łańcucha. Jak z tyłu jest SX to też kolorowo nie jest. Przerzucanie to tylko jeden z aspektów pracy przerzutki. 

Opublikowano

Rower to Dartmoor Primal Evo 2020.

Taka zębatka jest z przodu:

IMG_7073.thumb.jpg.6585b6871573778aedfbeeed6ae0cc7c.jpg

Opublikowano

Obstawiam zębatkę. Jak widzę jak to jest zrobione i ogólnie jaki to są paści to nie dziwne, że łańcuch wyskoczy.