Skocz do zawartości

Zalany rower - co począć?

lukonix331

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, pech chciał, że zalało mi nowy 2 tygodniowy rower w piwnicy, leżał w wodzie przez jakieś 6h. Po wyciągnięciu umyłem go i suszyłem na słońcu przez 2 dni, następnie trafił do serwisu, gdzie zostały rozebrane piasty, support i stery. Nasmarowane i wyczyszczone. Po bliższym się przyglądnięciu zauważyłem ogniska korozji na nitach mocowań tarcz hamulcowych oraz pod spodem widelca na tej części, która idzie do kierownicy (nie wiem jak to się nazywa). Psiknąłem te miejsca WD-40, tarcze odtłuściłem. Teraz moje pytanie: czy należy coś jeszcze z nim zrobić? co może w przyszłości się z takim rowerem dziać? Jeździć, obserwować?

Opublikowano

Zrobiłeś wszystko to trzeba. Moim zdaniem nic więcej nie musisz robić. Z czasem możesz pomyśleć o wymianie linek i pancerzy (możliwe, że tam dostała się woda i pojawi się rdza). Jednak nie jest to nic nadzwyczajnego. Samo zalanie roweru też nie stanowi problemu. Po prostu trzeba umyć, przeglądnąć newralgiczne miejsca (piasty, stery, suport) i tyle. 

Opublikowano
3 godziny temu, eathan napisał:

Zrobiłeś wszystko to trzeba. Moim zdaniem nic więcej nie musisz robić. Z czasem możesz pomyśleć o wymianie linek i pancerzy (możliwe, że tam dostała się woda i pojawi się rdza). Jednak nie jest to nic nadzwyczajnego. Samo zalanie roweru też nie stanowi problemu. Po prostu trzeba umyć, przeglądnąć newralgiczne miejsca (piasty, stery, suport) i tyle. 

Zapomniałem - jedna linka i pancerz już wymienione. Dzięki za odpowiedź ;)

Opublikowano
3 godziny temu, lukonix331 napisał:

Jeździć, obserwować?

Dokładnie i na bieżąco usuwać wszystkie powstałe w wyniku zalania problemy. 

Opublikowano

Gdzie te czasy rowerem Wigry na lince zjeżdżało się z pomostu do jeziora linka się go wyciągało i tak do utraty sił. Woda z niego laciala 10km wracając do domu 😁😁😁😁😁

No ale czasy się zmieniły i jak wyżej rozebrać wysuszyć przesmarować złożyć i cieszyć się z jazdy