bartoszbud Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Cześć, Od 10 lat jestem posiadaczem roweru MTB - „góral” wtedy wydawał się najlepszą opcją ze względu na uniwersalność i komfort podróży. Zacząłem od Unibike Evolution 2010 i z czasem osprzęt się zmieniał, a w 2014 roku nawet rama która po prostu pękła. W tym roku stwierdziłem, że nadszedł czas na zmianę i stwierdziłem, że bardziej odpowiada mi charakterystyka roweru crossowego ze względu na teren w jakim jeżdżę - jazda po mieście i wokół, asfalt i inne utwardzone drogi, czasem las. Wybór padł na Trek Dual Sport 3 - jestem zadowolony, wysoki komfort jazdy, wygodna pozycja itp., itd. W starym rowerze jeżeli chodzi o napęd obecnie mam, 10 letnią kasetę Deore i przerzutkę tylną Deore RD-M592 Shadow, 8 letnią korbę SLX FC-M660 44/32/22 i 3 letnią przerzutkę przednią Deore FD-591. Nie potrafię ocenić przebiegu poszczególnych części. Nasuwa mi się takie pytanie czy warto przenieść korbę i przednią przerzutkę do nowego roweru ? Korba wymaga na pewno wymiany największego blatu oraz usunięcia najmniejszego ponieważ obecnie mam napęd 2x9. Jeżeli chodzi o przerzutkę to czy to ma sens patrząc przez pryzmat, że mam nową Acere, a mogę wrzucić niezbyt mocno zużyte Deore ? I czy da się coś zrobić z tym, że to jest przerzutka na 3 biegi z przodu, a manetka ma tylko dwa ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Accent_Szaj Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 8 godzin temu, bartoszbud napisał: czy warto przenieść korbę i przednią przerzutkę do nowego roweru ? Nic Cię to nie kosztuje,poza czasem,więc dlaczego nie? Zawsze się czegoś nauczysz 8 godzin temu, bartoszbud napisał: przerzutkę tylną Deore RD-M592 Shadow To bym przełożył 8 godzin temu, bartoszbud napisał: I czy da się coś zrobić z tym, że to jest przerzutka na 3 biegi z przodu, a manetka ma tylko dwa ? Nie powinno być problemu.
bartoszbud Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Jeżeli chodzi o naukę to nic nowego bo przed każdym sezonem rozbieram rower do gołej ramy w celu delikatnej polerki lakieru, a tu sytuacja wydaje się dodatkowo uproszczona ze względu na support HT w obu ramach. Nie wiem czy to dobrze ująłem ale Deore z tylu ma też 10 lat. Myślisz, że naprawdę przerzutka w takim wieku i ze sporym przebiegiem będzie lepszym rozwiązaniem niż nowa ? Generalnie chodzi mi o kompromis pomiędzy wyciągnięciem maksa jeżeli chodzi o cenę starego roweru przy sprzedaży i zachowaniu z niego czegoś co jest wyższej grupy niż w nowym. Edytowane 7 Lipca 2020 przez bartoszbud
Rekomendowane odpowiedzi