Skocz do zawartości

Problem z ramą karbonową

JachJach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Miesiąc temu kupiłem Giant  Propel .Po treningu kiedy czyściłem rower zauważyłem  odprysk lakieru. Nie wiem czy to pęknięcie czy tylko coś z lakierem. 2cm poniżej tego pęknięcia od wewnętrznej strony ramy, gdzie wchodzi sztyca, wyczułem też jakieś zmiany struktury. Zmiany te stwierdziłem już wcześniej. Co to może być i co z tym zrobić. Na zdjęciu na to miejsce nakleiłem naklejkę

20170704_170144.jpg

Opublikowano

Jeśli nigdzie nie huknąłeś to się nie przejmuj. Byc może po prostu lakier nie wytrzymał naprężenia i strzelił. Rama składa sie z wielu odpowiednio ułożonych warstw laminatu,wiec jest to dość wytrzymałe.Jednak rama karbonowa pracuje,a ostatnia warstwa to lakier,który jest sztywny ?

Opublikowano (edytowane)

Nigdzie nie uderzylem, ale czy to normalne, żeby lakier pękał. Czy można to jakoś reklamować, czy próbować zrobić na własną rękę?

Edytowane przez JachJach
Opublikowano

Czy dobrze widzę, że część warstwy wierzchniej "zapadła" się do środka czy to zdjęcie przekłamuje? Bo jeśli dobrze widzę, to wygląda  na naruszenie struktury karbonu. Co robić? Jeśli rower jest na gwarancji to reklamować, jeśli nie jest na gwarancji zapytać w firmie zajmującej się naprawą karbonowych ram.

Jeśli możesz, zrób zdjęcie bez naklejki.

Opublikowano

Te ubytki lakieru wyglądają jak przetarcia. Zaliczyłeś jakiś szlif tym rowerem?

Opublikowano

Rower jest nowy Nie miałem żadnego upadku ani szlifu. W tym miejscu była przyklejone naklejka z numerem startowym i po jej zdjęciu zostało takie cos

Koń. Nic się nie zapadło, to tylko złudzenie.

Opublikowano
16 godzin temu, JachJach napisał:

Nigdzie nie uderzylem, ale czy to normalne, żeby lakier pękał. Czy można to jakoś reklamować, czy próbować zrobić na własną rękę?

Jeździć na tym możesz. NIc się nie stanie. Tak jak pisałem - być może rama po prostu mocno pracuje, a lakier jest sztywny nie wytrzymuje. Masz gwarancję i wątpliwości to nie czekaj tylko reklamuj :)

Opublikowano

Jeździć można, ale co z tego. Nie po to kupowałem nowy rower, żeby po miesiącu odpadał lakier. Jutro pojadę do sklepu i zobaczę co powiedzą mi w Giancie.Słyszałem różne historie o reklamowaniu ram tej firmy

Opublikowano

Koniecznie trzeba reklamować - jeśli lakier tak wygląda po miesiącu, to aż strach pomyśleć jak może być po roku.