Łukaszz Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Witam, obecnie mam opony SCHWALBE LUGANO Active Line 700x28C(producent podaje ciśnienie 6-8 bar) które pompuję do 6 barów przód 7 na tył. Natknąłem się na opony MICHELIN DYNAMIC SPORT które mają zalecane ciśnienie 4-6 bar. Z czego wynika taka różnica w zalecanym ciśnieniu? Czy pompując te opony przykładowo 4 bary przód 5 tył zauważalnie zwiększy się komfort jazdy w porównaniu z obecnymi oponami?
Nemrod Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Ogólnie nowsze modele opon mają niższe zalecane ciśnienie . Z czego wynika ta różnica ? Hmm..żaden producent jakoś się nie chwali. Moda ? Kosmiczne i tajne technologie ? Inni tak robią to ja też ? A tak na serio to jak nisko będziesz w stanie zejść ciśnieniem jest w dużej mierze uzależnione od Twojej wagi. Czy odczujesz różnice między 4 a 6 barami jadąc po kiepskim asfalcie ? Oczywiście, że tak.
Łukaszz Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Opublikowano 6 Lipca 2020 Razem z zapakowanym rowerem ważę 82kg. Na oponach schwalbe niżej z ciśnieniem już raczej nie zejdę(zresztą producent podaje minimum 6 barów) a w okolicy drogi słabej jakości.
nctrns Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Komfort zależy też od konstrukcji opony, TPI i użytej mieszanki gumy. Opona ze sztywniejszymi ściankami bocznymi i twardszą mieszanką, będzie mniej komfortowa niż inna opona o tej samej szerokości napompowana do tego samego ciśnienia.
Rekomendowane odpowiedzi