Skocz do zawartości

Plan na upgrade 2 rowerów + mały kanibalizm

Kubak82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Z racji ze to mój pierwszy post, chciałem się przywitać - cześć wszystkim 😀!!!

Piszę do Was z prośbą o weryfikacje pomysłu jaki rodził mi się w głowie od pewnego czasu. Chodzi o modyfikację 2 rowerów które dzielnie służą mi od jakiegoś czasu. Rowery to:

- elektryczny Rockrider e-st 500 v1 (silnik z tylu, nie middrive)

- Rockrider 520

I teraz tak - Rockrider 520 ma już trochę lat i po raz kolejny pada suport (kwadrat). Napęd też raczej najlepsze czasy ma za sobą. Pomyślałem, ze przerzucę do niego tylny napęd z rocznego elektryka, z przodu wymienię kwadrat na ht2 wstawiając korbę x2 i nową przerzutkę z przodu. Łańcuch również planuje przerzucić z elektryka (KMC x9). W efekcie miałbym w miarę fajny napęd (altus 2x9) do jazdy po okolicznych lasach - do tego ten rower służy w 99% czasu i służyć ma dalej. Lubię go, nie mam parcia na coś lepszego. Lista sprzętu jest taka:

Przeszczepy z elektryka:

- Kaseta Altus m2000 11-36 9 rz.

- Manetka tylna Altus m2000

- Przerzutka tylna Altus m2000 9 rz.

- Łańcuch KMC x9

Do kupienia:

- Manetka przednia Altus m315/b2 

- Korba FC-MT 210 36-22 2x9

- Przerzutka przednia Altus Fd-m2020 wx9

Koszt ok 280zl

A do elektryka mam takie plany - z tyłu kaseta 11-46, przerzutka i manetka M8000 (podobno m7000 też daje radę z 46t ale sugeruje się tym co podaje producent), łańcuch KMC x10 (tu pytanie - 114 czy 116 ogniw?). Rowerem (pomimo jego ułomności związanej z napędem w tylnym kole) jeżdżę z satysfakcją po Beskidach. Większe tarcze z tyłu (obecnie mam 11-36) ułatwią bardziej strome podjazdy (staram się zmniejszać siłę wspomagania i coraz bardziej polegać na sobie). Kaseta 11 może tam nie wejść wiec zdecydowałem się na 10 rzędów. Dokładna lista sprzętu do dokupienia:

- wspomniana kaseta sunrace 11-46 mx3

- Manetka st sl-m8000

- Przerzutka xt rd-m8000-sgs

- Łańcuch KMC x10el 116 ogniw

Całość zamknie się w ok 1100 zl co jak za ulepszenie 2 rowerów wydaje mi się kwotą do przeżycia. Ale to moja teoria, jestem żółtodziobem w zakresie takich przeróbek. Czytam, uczę się i chciałem Was prosić o opinię czy dobrze to poukładałem jeśli chodzi o dobór osprzętu. Może coś nie będzie działać albo jest z góry bez sensu - będę wdzięczny za oszczędzenie mi nauki na błędach i poratowanie dobrą radą 😀

Edytowane przez Kubak82
Opublikowano

Szczerze pakowanie xt to średni pomysł, nowa Deorka tez Ci obsłuży stara z reszta tez co najmniej 11-42. Przy 10 rzędach i 11-46 te stopniowanie będzie trochę kulało. Łańcuch i tak będziesz skracać wiec bierz 116. Kasa z zaoszczędzenia bym pakował w lepsze heble. 

Opublikowano

11-42 nie brałem pod uwagę bo wydaje mi sie, ze nie doczuje duzego przeskoku z 11-36. O stopniowanie też sie bałem ale ten sunrace przekonal mnie lagodniejszym przejsciem (32-36-40-46) niz np. shimano (32-37-46).

Masz racje, ze ten xt jest troche na sile ale z tego co widzialem, to chyba nic innego nie obskoczy 11-46. Tj. podobno SLX da rade ale nie mam tu pewności jak to by dzialalo. Bo jeśli działa - też bedzie dla mnie aż nadto wystarczające

Łancuch wezme 116, dzieki! Hamulce na pewno, amor pewnie tez z czasem wymienie!

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

SLX M7000 powinien obsłużyć 11-46, w końcu sam producent oferuje kasetę 11-46T ;)

Opublikowano

Znalazlem inf ze faktycznie SLX z długim wozkiem ogarnie 46t w napedzie 1x11. Przy 2x juz nie. I teraz pytanie - roznica w cenie miedzy m8000 a m7000 to ok 50zl. Warto przycebulić czy brac te xt'ki 😀 ??

Opublikowano

Jeżeli cenowo nie różni się za wiele to żadne cebulactwo... to bardzo dobra przerzutka, zerknął bym jednak w kierunku Deore czy tam Ci nic nie przypasi. 

Opublikowano
10 godzin temu, Kubak82 napisał:

O stopniowanie też sie bałem ale ten sunrace przekonal mnie lagodniejszym przejsciem (32-36-40-46) niz np. shimano (32-37-46).

Łagodniejsze powiadasz?

Sunrace: 15-18-21-24

Shimano: 15-17-19-21

Opublikowano
Łagodniejsze powiadasz?
Sunrace: 15-18-21-24
Shimano: 15-17-19-21
Pisalem oczywiscie o wiekszych koronkach. Dół shimano ma lepszy ale.. w moim obecnej kasecie miałem 15-17-20-23-26 wiec tez co 3 - w tym zakresie bylo ok

DarekH, poczytam jeszcze. Jak tylko rodzina idzie spac zaczyna sie moj potajemny urlop w swiecie poradnikow/osprzetu/sklepow rowerowych itp. Mam ok 1,5 mc-a do wyjazdu w Beskidy i do tego czasu chcialbym te przerobki dokonczyc :)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka