Skocz do zawartości

Kaseta czy wolnobieg?

Mlody007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytanie z tematu mało precyzyjne. Nie wiesz co kupić czy nie wiesz co masz przy rowerze? Jeśli masz kasetę (a na zdjęciu widać kasetę) to to co chcesz kupić będzie pasować. Bierz tą samą ilość zębów co masz na największej koronie na starej kasecie i napęd nie będzie wymagał wcześniejszego sprawdzania co do kompatybilności podzespołów napędu z nową kasetą. Łańcuch w jakim masz stanie? Sprawdzałeś czy nie jest wyciągnięty? Dlaczego zmieniasz kasetę?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Pytanie z tematu mało precyzyjne. Nie wiesz co kupić czy nie wiesz co masz przy rowerze? Jeśli masz kasetę (a na zdjęciu widać kasetę) to to co chcesz kupić będzie pasować. Bierz tą samą ilość zębów co masz na największej koronie na starej kasecie i napęd nie będzie wymagał wcześniejszego sprawdzania co do kompatybilności podzespołów napędu z nową kasetą. Łańcuch w jakim masz stanie? Sprawdzałeś czy nie jest wyciągnięty? Dlaczego zmieniasz kasetę?

Łańcuch jest wyciągnięty a wszystkie zębatki zużyte ale chodzi mi o to, że nie jestem przekonany czy mam wolnobieg, czy kasetę ale dziękuję?

Opublikowano

CS znaczy kaseta, wolnobiegi shimano mają oznaczenie MF

• Pomógł 1
Opublikowano

Masz kasetę :) Oprócz zakupu kasety i łańcucha obejrzyj jeszcze dokładnie korbę

Opublikowano

Super, dziękuje bardzo ?Pozdrawiam  

Opublikowano

Mam zamiar kupić kasetę deore fc-m 590?

Opublikowano

Chyba korbę ;) Podaj dokładnie jaki masz napęd tzn  przerzutki, korba to powiem Ci czy będzie się to wszystko trzymać przysłowiowej kupy.

Opublikowano

Tak korbę automatycznie poprawiło? Teraz dokładnie nie znam modeli moich komponentów ale mam zwykły mechanizm korbowy 22-44t tył przerzutka deore 9 rzędów przód przerzutka acera ale wyślę zdjęcie jakie mam zamiar włożyć do niego nowe komponenty zdjęcie w linku dziękuję serdecznie za pomoc ?

https://zapodaj.net/4c9d6cde4f3b8.png.html

Opublikowano

Po prostu podawaj nazwy kodowe np. fc-m 590 i każdy tu będzie wiedział o co chodzi. Jeśli nie zmieniasz ilości zębów w napędzie to o nic nie musisz się martwić wszystko będzie działało poprawnie. W przypadku zmiany trzeba się upewnić czy na przykład przednia przerzutka obsłuży większe blaty i z tyłem jest podobnie.

Opublikowano

Mam pytanie, czy jeżeli mój rower nie posiada otworów w tylnym widelcu do zamocowania bagażnika to czy jest na to jakieś niedrogie rozwiązanie, myślałem nad adapterem marki Arsenal Sport ale nie wiem, czy to działa w rowerach z hamulcami tarczowymi zdjęcie w linku poniżej numer art. 059 z góry Dziekuje za pomoc ??

https://zapodaj.net/192f5332ce60c.png.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupujesz zwykły bagażnik i montujesz go tak

Te adaptery co podałeś do niczego się nie nadają.