Gronek31 Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Witam. Mam taki może nietypowy problem ale przez wiele lat jeździłem z niewłaściwie ustawionym siodełkiem pod względem wysokości, miałem za nisko. Dlatego też siedziałem wtedy bardziej w kąt 90 stopni, więc głównie ciało opierało się na 4 literach Niestety teraz po podniesieniu siodełka do góry automatycznie moja pozycja zmieniła kąt na bardziej ostry 60 stopni powiedzmy. Przez to wszystko zacząłem odczuwać spory ucisk i ból przy wewnętrznej tylnej części ud, bo bardziej teraz przylegają do tej środkowej części siodełka. Spróbowałem zmienić siodełko na jakieś lepsze. W pewnym sklepie polecono mi selle italia flite L1 bo robili nawet taki pomiar do dopasowania rozstawu kości kulszowych. Ale oczywiście nic to nie dało, wręcz nawet było i tak za wąskie z tyłu(145mm) i kości kulszowe to czułem już na końcach plastiku a po środku i tak było za szerokie i uda dalej cierpiały, tym bardziej jeszcze, że w tym miejscu w siodełkach nie ma już żadnego wypełnienia tylko plastik. Spróbowałem wziąć trochę większe siodełko i miększe selle royal M3, kości kulszowe już okey więc taka szerokość 178mm jak najbardziej dla mnie ale coś za coś, przez to, że jest już szersze z tyły to i po środku również. Tutaj zdjęcia tych siodełek, zaznaczyłem gdzie czuje kości kulszowe i przerobiłem trochę to selle royal M3 o jakie by mi bardziej siodełko chodziło coś na kształt litery T -> https://photos.app.goo.gl/s8QDQUyWbiBHtvCS6 Nie chce już wracać do tej niskiej pozycji siodełka bo kolana mniej cierpią ale zaś straciłem teraz przez ten ucisk przyjemność z jazdy rowerem i nie wiem jakie siodełko kupić. Jeszcze się nawet bawiłem z kątem nachylenia siodełka czy to do góry czy na dół. I tak, jak dam dziobem w dół to już nie ciśnie w uda ale za to tyłek zjeżdża 😑 Edytowane 5 Lipca 2020 przez Gronek31
Chrismel Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Mógłbym się trochę rozpisać ale napiszę Ci krótko. Idź koniecznie na bike fitting bo wydasz majątek na różne siodełka bez gwarancji że efekt będzie zadowalający. Wiem że to trochę kosztuje ale sumarycznie i tak wyjdzie taniej. Sądzę tak dlatego że napisałeś: 34 minuty temu, Gronek31 napisał: Spróbowałem wziąć trochę większe siodełko i miększe selle royal M3 Porównanie z Flite to tak jakby porównywać bolid F1 z Toyotą Land Cruser. Może trochę przesadziłem ale Ty napisałeś że to siodełko jest "trochę większe". Ono nie jest trochę większe. To totalnie inne siodełko i różnica między nimi jest nie "trochę" a gigantyczna. Dlatego myślę że potrzebna Ci fachowa pomoc. Zresztą z takiej pomocy korzystają też bardzo doświadczeni kolarze. Jak już trafisz na bike fitting to postaraj się żeby mieć możliwość wypożyczenia siodełka. Nie kupuj od razu tylko pojeździj na nim przynajmniej tydzień zanim podejmiesz decyzję. Najlepiej jakbyś miał możliwość wypożyczenia po tym okresie innego dla porównania. Dopiero wtedy rozważ ewentualnie zakup. A gdyby żadne Ci nie odpowiadało wypożycz następne. Edytowane 5 Lipca 2020 przez Chrismel
Gronek31 Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Opublikowano 5 Lipca 2020 18 minut temu, Chrismel napisał: Mógłbym się trochę rozpisać ale napiszę Ci krótko. Idź koniecznie na bike fitting bo wydasz majątek na różne siodełka bez gwarancji że efekt będzie zadowalający. Wiem że to trochę kosztuje ale sumarycznie i tak wyjdzie taniej. Sądzę tak dlatego że napisałeś: Porównanie z Flite to tak jakby porównywać bolid F1 z Toyotą Land Cruser. Może trochę przesadziłem ale Ty napisałeś że to siodełko jest "trochę większe". Ono nie jest trochę większe. To totalnie inne siodełko i różnica między nimi jest nie "trochę" a gigantyczna. Dlatego myślę że potrzebna Ci fachowa pomoc. Zresztą z takiej pomocy korzystają też bardzo doświadczeni kolarze. Jak już trafisz na bike fitting to postaraj się żeby mieć możliwość wypożyczenia siodełka. Nie kupuj od razu tylko pojeździj na nim przynajmniej tydzień zanim podejmiesz decyzję. Najlepiej jakbyś miał możliwość wypożyczenia po tym okresie innego dla porównania. Dopiero wtedy rozważ ewentualnie zakup. A gdyby żadne Ci nie odpowiadało wypożycz następne. Ogólnie jestem z okolic Częstochowy i z tego jak się przejechałem na tym sklepie które mi poleciło to selle italia to razcej nie byli oni od tego bike fittingu. Może się mylę ale poszukałem tego najprostszą metodą, czyli wpisałem bike fitting i wyskoczył mi w sumie sklep Giant, nawet mają w nazwie bike fitting. Jeszcze się kilka zaznaczyło ale nie wiem właśnie czy w zależności od marki jaką sklep prowadzi to pod konkretną wtedy markę siodełek będą coś mierzyć? W sumie nie znam się więc ile miało by to kosztować i na czym miało by to polegać? Będą mierzyć różne części ciała czy w ogóle najlepiej będzie przyjechać ze swoim rowerem, czy po prostu będą dawać testowe siodełka na wypożyczenie?
Chrismel Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Wpisz w wyszukiwarkę na YT bike fitting (na czym polega). Możesz też zapytać na naszym forum czy ktoś może polecić taką usługę w Częstochowie (ewentualnie może ktoś zna jakiś naprawdę ogarnięty i godny polecenia serwis gdzie mogliby wstępnie coś doradzić). Tak przy okazji. Z mojego wieloletniego doświadczenia wynika że niestety ale w większości sklepów rowerowych pracują niedouczeni a często nieuczciwi sprzedawcy. Dlatego każdą wizytę trzeba poprzedzić dokładnym rekonesansem. No chyba że pękła Ci dętka i potrzebujesz natychmiastowej awaryjnej usługi. Ale nawet to potrafią schrzanić. PS. Dlaczego każdego namawiam na wypożyczanie a przestrzegam przed kupowaniem siodełek w ciemno ? W ciągu około roku wymieniłem 15 siodełek. Tylko 3 z nich kupiłem. Resztę pożyczyłem. Gdybym miał je kupić wszystkie to wydałbym .... duuuużo. A dodam że poruszałem się w dość wąskim zakresie (szukałem podobnego do tego które pękło mi ze starości) niewiele przy okazji eksperymentując. Edytowane 5 Lipca 2020 przez Chrismel
mareq Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Może odruchowo siedzisz za bardzo z tyłu siodełka. Spróbuj usiąść minimalnie bliżej czubka. Jeśli będzie lepiej ale będziesz miał tendencję do przesuwania się w kierunku tyłu to przesuń siodełko w tył.
Rekomendowane odpowiedzi