Skocz do zawartości

Owalna vs Okrągła zębatka - Opinie

ByQ94

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem w trakcie wymiany napędu na 1x11
 Widziałem kilka porównań i owalna wychodzi troszkę gorzej od okrągłej albo dane testy są nie trafione. 
Jakie Wasze jest zdanie w tej sprawie, na chwilę obecną w serwisie w którym będę wszystko zakładał mają tylko owalne zębatki hcc components lubię nowości ale nie jestem jakoś przekonany do owalnych zębatek. Jestem również kąpany w gorącej wodzie i jak coś już mam do chce mieć do założone nie lubię czekać. Całość 1x11 będę miał najpóźniej w piątek... 

Opublikowano

Może to konkurencyjny kanał ale chyba nikt się nie obrazi:

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Brak danych. Wszystkie testy, jakie znajdziesz, są na bardzo małej próbce, która nie daje żadnej pewności statystycznej. Wiele w ogóle nie spełnia podstawowych warunków, aby je nazwać naukowymi -- nie opierają się na pomiarach, a na zeznaniach rowerzystów. Na razie jest tylko sugestia (!), że zębatka owalna poprawia wydajność przy bardzo intensywnym wysiłku (dużej mocy).

Edytowane przez Andrzej Sawicki
  • Pomógł 1
Opublikowano
49 minut temu, artfal napisał:

Może to konkurencyjny kanał ale chyba nikt się nie obrazi:

Też to widziałem ale również widziałem kilka artykułów i tam akurat niby chwalili owalne. W większości prawda jak dupa każdy ma swoją. 

37 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Brak danych. Wszystkie testy, jakie znajdziesz, są na bardzo małej próbce, która nie daje żadnej pewności statystycznej. Wiele w ogóle nie spełnia podstawowych warunków, aby je nazwać naukowymi -- nie opierają się na pomiarach, a na zeznaniach rowerzystów. Na razie jest tylko sugestia (!), że zębatka owalna poprawia wydajność przy bardzo intensywnym wysiłku (dużej mocy).

Właśnie to jest to. Testy są raczej zrobione indywidualnie bez większej bazy danych. Jak mam wydawać 180 zł i ma mi się jeździć źle to chyba wolę poczekać na dostawę okrągłych. Choć nieodkryte dziewicze nowinki ciekawią mnie. 

Opublikowano

Najlepiej sprawdzić na własnej skórze :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie jestem po sezonie jazdy pół na pół na zębatce okrągłej i owalnej. Obie 34 zęby. Trochę wyścigów trochę treningów, trochę rekreacji. Trochę górek (Grybów, Gorlice),płasko (Łódź i województwo ) I sucho i bagienko. Nie widzę różnicy. Marketing. Kropka.

• Lubię to! 1