Skocz do zawartości

RST Gila - opinie.

_philipo7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zakupić nowy amortyzator do mojego roweru. Myślę o RST GILA. Po pierwsze - cena, po drugie - czytając o nim, wiem, że jest dobry. Opłaca się?rst-gila-t-26-amortyzator-xc-marathon-di

Opublikowano

za 300 zł nie kupisz amora to nie amor to uginacz, moim zdaniem bez sensu zakup chyba że składasz taki rower tylko po mieście czy do pracy. 

Opublikowano

Jeśli  czytałeś, że jest dobry to sobie kup. Sprawdzisz. Czy się opłaca? Za ile? Za pięć dych na pewno się opłaca. 

Opublikowano

To jest taki typowy problem, że no niestety amor aby był amorem, musi trochę kosztować. Jakby w to brnąć to amortyzator powinien mieć przynajmniej coś co go amortyzuje ( sprężyna czy powietrze) ale też musi mieć tłumik, bo bez tego to taki uginacz właśnie który buja jak kołyska.

Najtańsze amory sprężynowe ale z tłumikiem to Rock shox XC28 lub XC30 a suntour to chyyyba XCR LOR.

Opublikowano
Godzinę temu, Kruk napisał:

... ale też musi mieć tłumik, bo bez tego to taki uginacz właśnie który buja jak kołyska.

Ale skąd wiesz, że ten RST tego nie ma?

Opublikowano

okey, faktycznie ma blokadę skoku, ale jak idzie o tłumik to nie widzę o nim wzmianki. 

Opublikowano

Tłumienie bierne. Tak było napisane😉

Opublikowano

Czyli nie ma tłumika, tlumienie jest realizowane przez tarcie lag i goleni.

Opublikowano

IMHO albo kupujesz min przyzwoitości albo sobie odpuść bo szkoda kasy, nerwów i zachodu. W twoim przypadku masz wybór bardzo ograniczony praktycznie do śmieci (pivoty, prosta sterówka, oś 9mm).

Opublikowano

Natomiast jeżeli w opisie jest napisane, że rozstaw goleni wynosi 125 mm, to czy między nimi jest taka odległość, czy całość tyle wynosi?

Opublikowano
W dniu 4.07.2020 o 21:40, Kruk napisał:

Najtańsze amory sprężynowe ale z tłumikiem to Rock shox XC28 lub XC30 a suntour to chyyyba XCR LOR.

No i RST OMEGA.

W dniu 6.07.2020 o 15:52, _philipo7 napisał:

Natomiast jeżeli w opisie jest napisane, że rozstaw goleni wynosi 125 mm, to czy między nimi jest taka odległość, czy całość tyle wynosi?

Pomoże ktoś?

Opublikowano
20 minut temu, _philipo7 napisał:

Pomoże ktoś?

Nie patrz na rozstaw goleni,tylko na oś.Czyli czy ma 110mm,czy 100mm

Ps.Musisz zrozumieć o co chodzi z amortyzatorami.Kupując słaby uginacz,a wszystkie ze sprężyną takie są,to dalej satysfakcja z jazdy jest niska.Sprężyny nie ustawisz precyzyjnie.

Lepiej dozbieraj kasę na amortyzator powietrzny

Opublikowano

dokładnie tak jak Accent piszę,rozstaw goleni nie ma znaczenia, jak już to rozstaw dolnych haków ale to nie w tej klasie amora.

Serio, dozbieraj i kup chociaż raidona, dobrze Ci radzimy.

Opublikowano
18 minut temu, Kruk napisał:

dokładnie tak jak Accent piszę,rozstaw goleni nie ma znaczenia, jak już to rozstaw dolnych haków ale to nie w tej klasie amora.

Serio, dozbieraj i kup chociaż raidona, dobrze Ci radzimy.

Dzięki! Wiem, że mógłbym pozbierać ( myślałem chociażby o RST Omega [ wiem, że on nie jest powietrzny ]). Natomiast gram w piłkę nożną, jest to moje główne hobby. Rower to okolicznościowe wycieczki z rodziną, lecz zbudowałem sobie mały tor rowerowy ( jakieś hopki, itp. ) i tu by się przydał porządny amor, czy rower. No ale no wiecie... nie chcę wydawać hajsu na takie małe przyjemności😉