JakubD Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 Witam mam pytanie o tylną przerzutkę chodzi o model deore xt rd-m772 I o model alivio m-4000 chodzi mi o sztywność przerzutki i utrzymanie łańcucha w terenie ponieważ alivio czasem niedomaga chciałem się dowiedzieć czy przerzutka deore xt będzie wyraźnie lepsza w lesie i w typowo górskim terenie
Gość Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 RD-M4000 nie domaga? jakim cudem? Jak tak to konwersja RD-M615 ze sprzęgłem na 9s. Jaka kolwiek przerzutka bez sprzęgła będzie mieć ten sam problem za chwilę.
JakubD Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Opublikowano 4 Lipca 2017 Konwersja? Możesz wyjaśnić jak to zrobić albo podać jakieś linki żebym wiedział co i jak ?
Gość Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 Było już poruszone na forum, poszukaj. Ja się przymierzam do zakupu BR-M615 i konwersji na 9s. A będę korzystać z tego kompendium -> https://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=148662 Na yt też pełno filmików.
JakubD Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Opublikowano 4 Lipca 2017 Myślisz, że zadziała to na napędzie 3x8 bo taki właśnie posiadam
Gość Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 Jak zrobisz prawidłowo konwersję do 9s, to zmieniasz ratio przerzutki, a ta będzie działać wtedy też z 8s bez problemu.
Franz Mauer Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 23 godziny temu, JakubD napisał: I o model alivio m-4000 chodzi mi o sztywność przerzutki i utrzymanie łańcucha w terenie ponieważ alivio czasem niedomaga chciałem się dowiedzieć czy przerzutka deore xt będzie wyraźnie lepsza w lesie i w typowo górskim terenie Co dokładnie masz na myśli pisząc o problemach z Alivio w trenie?
Gość Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 Przed chwilą, Franz Mauer napisał: Co dokładnie masz na myśli pisząc o problemach z Alivio w trenie? Też mnie to dziwi, moja sprawuje się świetnie, choć sprzęgło by się przydało...
Franz Mauer Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 Ja używam sprzęgła w sowim XT i muszę powiedzieć, że robi robotę. Jedyna rzecz która mi przeszkadza, a do której można się przyzwyczaić to wyczuwalna zmiana biegów. Bez sprzęgła chodza one płynniej. Chyba wolałbym mieć mocniejszą sprężynę niż sprzęgło.
JakubD Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Chodzi i to, że moja m-4000 w terenie często musi się namyślić zanim zmieni bieg a przy wrzucaniu o 2 biegi na raz potrafi się zatrymać na pierwszym wrzuconym biegu i dalej nie pójdzie . Myślałem, że może przerzutka xt rozwiąże ten problem Edytowane 5 Lipca 2017 przez JakubD
Gość Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 @JakubD no to wymiana na XT Ci nic nie zmieni, przerzutka jest do wyregulowania. Nie wiem czy to nowy rower, czy wymieniałeś przerzutkę. Linki mogą być wyciągnięte, pancerze zatarte. Przyczyn może być sporo. Generalnie, porządki i regulacja muszą rozwiązać ten problem. Jak się za to nie potrafisz zabrać, to choćbyś XTR założył, to go i tak nie wyregulujesz.
JakubD Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Opublikowano 5 Lipca 2017 No to muszę coś z tym zrobić ewentualnie zostaje zabawa z tą deorką a w przyszłości może przerobienie na 1x10 ;b
Franz Mauer Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 Nie coś, tylko podjedź do serwisu niech ustawią Ci przerzutkę i zapłąciśz jakieś 20 zł i po problemie
Gość Opublikowano 5 Lipca 2017 Opublikowano 5 Lipca 2017 I nie szukaj winy w podzespołach... na drugi raz jasno opisz problem. Wymieniane osprzętu jak nie potrafi się tego co jest porządnie wyregulować nie ma najmniejszego sensu.
aju Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Cytat A będę korzystać z tego kompendium -> https://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=148662 Dzięki bo właśnie jestem na etapie zakupu jakiegoś nowego xt pod napęd 9
Rekomendowane odpowiedzi