mat695 Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) Witajcie, Udzielcie mi proszę rady bo wrzucę ten sprzęt w bagno Trek Superfly 6. Nowy łańcuch KMC10 EL, nowy blat 36T Aerozine V5, nowy mały blat 22T Truvativ. Wrzucam na 2 i taka sytuacja jak na zdjęciu, często też spada poza blat na korbę. Zrzucam na 1 i analogcznie ale nie spada tylko klinuje się między blatami. OCB? Edytowane 3 Lipca 2020 przez mat695 dodanie zdjec
Gość Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Albo zmieniara nie obsluguje róznicy 14t albo blaty są źle założone.
mat695 Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Opublikowano 3 Lipca 2020 Oryginalnie też było 36/22. Reguluje jak mogę i albo nie wrzuce 2 albo dzieje sie jak na zdjęciach i spada na korbe albo klinuje miedzy blatami. Jak mogą być blaty źle założone?
Motke Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 12 minut temu, mat695 napisał: Jak mogą być blaty źle założone? Normalnie. Mały masz dobrze założony a duży źle. Widać to na zdjęciu. "Ząbek" powinien być tam gdzie ramię korby. 1 1
mat695 Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Opublikowano 3 Lipca 2020 Masz na mysli ten maly w pół obcięty ząbek? I jaki znaczenie ma polozenie kątowe blatu względem korby?
Rowerowa Szajba Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Pewnie że źle załozone chodzi o te zabki albo jak kto woli wypustki dokładnie to co zaznaczone czerwonym kolorem:
Motke Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 38 minut temu, mat695 napisał: Masz na mysli ten maly w pół obcięty ząbek? I jaki znaczenie ma polozenie kątowe blatu względem korby? Położenie pojedynczego blatu względem korby może i nie ma znaczenia ale położenie jednego blatu względem drugiego blatu już pewnie tak. W kasecie masz przecież podobnie. Nie układasz koronek jak popadnie tylko zgodnie z wycięciami.
mat695 Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Opublikowano 3 Lipca 2020 Fakt, nie spodziewałem się, że o jakieś wycięcia tu chodzi. Czyli mam zrobić tak, by te dwa zaznaczone dynksy były na wysokości korby razem, tak?
raven Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) pod ramieniem korby, tak Edytowane 3 Lipca 2020 przez raven
Rowerowa Szajba Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Jak ramię korby to patrząc na wprost mają byc równo wszystkie wypustki względem siebie ale nie nad ramieniem korby tylko w lini za ramieniem schowane, jak dobrze to tłumacze.
mat695 Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Opublikowano 4 Lipca 2020 Założyłem je w linii ale nic to nie zmieniło. W zasadzie nie wiem co by miało to zmienić tak na mój rozum Łańcuch dalej często idzie jak na zdjęciach i czasem między blatami blokuje się, spada też poza blat 2. Regulacje nie dają rady.
Rowerowa Szajba Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 (edytowane) Nadal źle założone blaty. Te wypustki maja byc w tej dokładnie linii tylko schowane za korbą a nie nad korbą. Obróć blaty 180 stopni i będzie ok. Ma być to względem ramienia korby od strony napędowej tam gdzie są.montowane zebatki a nie od nienapedowej. Edytowane 4 Lipca 2020 przez Rowerowa Szajba
mat695 Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Opublikowano 4 Lipca 2020 Założyłem blaty 180 stopni w drugą stronę i faktycznie jest lepiej ale nie ma bezstresowej jazdy bo czasem łańcuch wpada między blaty. Właśnie testowałem.
Kruk Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 Po prostu jest za duży przeskok i przerzutka ma problem ze zrzucaniem. daj blat o 2 większy mały albo o 2 mniejszy duży.
mat695 Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Opublikowano 8 Lipca 2020 Czemu skoro fabrycznie tak było jak mam?
vdcmike Opublikowano 8 Lipca 2020 Opublikowano 8 Lipca 2020 Fabrycznie miałeś dwa blaty z różnych parafii? Nie bez powodu np. korbach Shimano blat z młynkiem tworzą zestaw (konkretny nr katalogowy blatu do konkretnego młynka).
mat695 Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Opublikowano 9 Lipca 2020 Chodziło mi o to, że fabrycznie mam 22T/36T.
Rekomendowane odpowiedzi