Skocz do zawartości

Lekko skręcone przewody hamulcowe

kkoyot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uszanowanko,

zainstalowałem nowe hamulce SLX M7100, jednak dokręcając przewód do klamki i po założeniu na kierownicę zauważyłem, że przewód jest lekko skręcony (tzn. występuje naprężenie osiowe). Czy można lekko odkręcić śrubę przy klamce i lekko obrócić przewód hamulcowy czy bez nowej oliwki lepiej nie dotykać?

Opublikowano
2 godziny temu, kkoyot napisał:

czy bez nowej oliwki lepiej nie dotykać?

Nie możesz bez nowej oliwki.Oliwka wprasowuje się w klamkę i nabiera kształt,po obrocie może puszczać olej :/

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie-możesz śmiało delikatnie poluzować i przekręcić przewód, gdy będziesz dociagał, to dokręć o około 3/4 obrotu mocniej niż poprzednio. Oliwka się odpowiednio ułoży. 

Przetestowane nie jeden raz, więc do roboty ☺

Edytowane przez AHABI ONE
Opublikowano

Problem w tym, że już dość mocno dokręciłem i boję się, że mogę przekręcić ;) No cóż, jeździć, obserwować a potem wrzucę nową oliwkę

Opublikowano
13 godzin temu, kkoyot napisał:

Problem w tym, że już dość mocno dokręciłem i boję się, że mogę przekręcić ;)

O czym my tu dywagujemy?

Naprawdę chcesz ryzykować z ukręceniem gwintu w klamce,albo że hebel będzie się zapowietrzał za 4,90(koszt oliwki)??????????????

Opublikowano

Chłopie, wyluzuj, przecież napisałem, że wrzucę nową oliwkę. Trochę spokoju w życiu nie zaszkodzi

Opublikowano

Haha,ja akurat jestem luzakiem ;).Źle mnie zrozumiałeś,skoro myślisz że się spinam xD 

Chodzi o to,że oliwka to bardzo tania część i szkoda byłoby jej nie wymienić