Szymon026 Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 Cześć, mam kilka pytań odnośnie serwisu amortyzatora Reba RL solo air 110mm (2016r) zamierzam wykonać pełen serwis amortyzatora który po sezonie 2018/2019 został odstawiony niestety na bok. chciałbym wymienić wszystkie oringi, gąbeczki, wentylek itp. rozkodowałem amortyzator na stronie producenta znalazłem zestaw full service o kodzie: 11.4018.018.001. Teraz Pytanie odnosnie smarów olejów które powinienem zastosowac, z tego co wyczytalem mowa jest o smarze: 1. PM600( komora powietrzna) ile moze pochłonąć go jednorazowy serwis? Widzialem ze jest jeszcze wspomniane ze ringi nim mozna przesmarowac badz sram butter’em. Rozumiem ze sram butter niekoniecznie nadawałby się do komory powietrznej? 2. olej 5wt rozumiem ze jest to ten zalewany w wiekszej ilości podanej w tabeli w moim przypadku 106ml do dampera, pytanie jakis konkretny model oleju jest zalecany? Polecany przez was użytkowników/serwisantów? 3. olej 15wt po 5-7ml do kazdej z dolnych goleni, pytanie również jaki jest zalecany/polecany przez was? 4. Sram butter, gdzie jest on konieczny? Gdzie jest lepszy niz MP600, a może stosować je można ten lub ten? Podsumowując, poza zestawem ringów gąbeczek itp. Musze wyposażyć sie w smary oleje itp. Co kupić? Jakieś sprawdzone preparaty? Te firmowe sramowskie itp czy są na rynku jakieś ciekawsze w lepszej ofercie cenowej zamienniki które się powszechnie stosuje? Czytałem na forum ze w nowszych rebach podobno do komór powietrznych daje sie cos innego niz PM600 ze ma lepsze wlasciowosci i „ nie klei” amortyzatora. Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Kruk Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 12 godzin temu, Szymon026 napisał: 1. PM600( komora powietrzna) ile moze pochłonąć go jednorazowy serwis? Widzialem ze jest jeszcze wspomniane ze ringi nim mozna przesmarowac badz sram butter’em. Rozumiem ze sram butter niekoniecznie nadawałby się do komory powietrznej? Można zastosować sram butter do komory ale lepiej PM600, zejdzie go około 10 gram może 15 max. SRam butter daje się na ślizgi i pod uszczelkę kurzową. 12 godzin temu, Szymon026 napisał: 2. olej 5wt rozumiem ze jest to ten zalewany w wiekszej ilości podanej w tabeli w moim przypadku 106ml do dampera, pytanie jakis konkretny model oleju jest zalecany? Polecany przez was użytkowników/serwisantów? Model oleju to Rock shox 5wt i tyle. Tak, wlewasz go do tłumika. 12 godzin temu, Szymon026 napisał: 3. olej 15wt po 5-7ml do kazdej z dolnych goleni, pytanie również jaki jest zalecany/polecany przez was? Tak samo jak wyżej, Rock shoxa olej weź, można kombinować z motorexem tylko trzeba znać indeks lepkości w motorex'ie. Prościej i szybciej kupić olej dedykowany. Na karbonowy.pl jest olej rozlany po 50 czy 100 ml weź sobie 150ml 5Wt i 50ml 15 wt. 12 godzin temu, Szymon026 napisał: 4. Sram butter, gdzie jest on konieczny? Gdzie jest lepszy niz MP600, a może stosować je można ten lub ten? Tak jak już pisałem, na ślizgi, pod uszczelkę kurzową, na uszczelki które nie pracują czyli uszczelka na korku od sprężyny powietrznej , od tłumika u góry. Jak idzie o preparaty to zwykły alkohol Izopropylowy lub benzyna ekstrakcyjna wystarczy do wyczyszczenia amora, nawet taniej wyjdzie benzyna.
Szymon026 Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Opublikowano 1 Lipca 2020 Na taką odpowiedź liczyłem, czyli musze wyposażyć się w PM600, sram butter i oleje 5wt/15wt. Mam na wyposażeniu IPE wiec nie trzeba kupowac. Także pozostaje zamawiać robić i jeździć ;D zerkne na oferte tego sklepu^ jeśli ktoś ma jeszcze jakieś inne zalecenia, poleca konkretne przetestowane zamienniki to chętnie się dowiem.
Kruk Opublikowano 1 Lipca 2020 Opublikowano 1 Lipca 2020 Jak idzie i PM600 występuje w tubach po 400 ml jak dobrze pamiętam za 100 zł, ja chcesz to Ci odsprzedam z 10-20gram jak chcesz, ale to PW.
Szymon026 Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Opublikowano 1 Lipca 2020 Jeszcze mam takie pytanie odnośnie tego czy jest określane np czasowo ile od otwarcia opakowania powinno zużyć się dany produkt? Czy w tym przypadku dobrze zakryte opakowanie wystarczy i nie ma sie o co martwić?
Kruk Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Jak idzie o smary i oleje to nie ma raczej daty przydatności
Rekomendowane odpowiedzi