Skocz do zawartości

Odczucie rzucania kierownicą na boki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zauważyłem, że podczas jazdy po szosie moim nowym Cannondale Synapse 105 tak jakby rzucało przodem, jazda nie jest płynna. Porównując do prowadzenia samochodu, objaw jest jak podczas jazdy w koleinach. Najpierw myślałem, że to wina wiatru, który ostatnio często wieje, ale wczoraj była cisza i to samo. Jak puszczę kierownicę, to jedzie prosto. Generalnie im szybciej jadę tym jest lepiej.

Na początku po zakupie roweru na pewno tak nie było, próbowałem wczoraj z różnymi ciśnieniami w oponie i bez zmian. Koła proste, kierownica chodzi leciutko, podczas lekkiego przechylenia roweru z uniesionym przednim kołem, przód się swobodnie przekręca, luzów też nie ma. Wiec już nie wiem co to może być. Czy mi się tylko wydaje? Czy może nabyłem takiego nawyku po walce z wiatrem przez ostatnie kilkanaście dni, że walczę z kierownicą?

Opublikowano

Skoro efekt ustępuje po puszczeniu kierownicy to jest na pewno wina rąk. Nie zapierasz się czasem za mocno na kierownicy? Jesteś w stanie jechać z rękami uniesionymi parę centymetrów nad kierą czy od razu opadasz?

Opublikowano

Sprawdź szybkozamykacz czy jest wystarczająco mocno zaciśnięty

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego. Tu jest sztywna oś czy jak to się nazywa.

Opublikowano

A jaka masz długość mostka? Przy bardzo krótkim mostku szosa robi się nerwowa.

Opublikowano

Około 11,5 cm licząc od osi sterów do geometrycznej osi kierownicy.