Skocz do zawartości

Problem z brakiem otworów do zamocowania bagażnika.

Mlody007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich, piszę w sprawie problemu wynikającego z braku otworów do mocowania bagażnika posiadam sakwy crosso i jeździłem dotychczas na innym rowerze, w którym nie było problemu z zamocowaniem ale teraz mam problem gdyż za niedługi czas wybieram się rowerem do Krakowa a nie mogę znaleźć rozwiązania na mój problem bardzo proszę o pomoc i dziękuje ?

Witam serdecznie wszystkich, piszę w sprawie problemu wynikającego z braku otworów do mocowania bagażnika posiadam sakwy crosso i jeździłem dotychczas na innym rowerze, w którym nie było problemu z zamocowaniem ale teraz mam problem gdyż za niedługi czas wybieram się rowerem do Krakowa a nie mogę znaleźć rozwiązania na mój problem bardzo proszę o pomoc i dziękuje ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mi sie wydaje ze skoro nie ma otworow pod bagaznik to producent nie przewidzial go tam. Co za tym idzie nie przewidzial by obciazac tyl roweru. Moze rama peknac. 

Opublikowano

Wagowo to raczej wytrzyma, siadają na rowery ludzie, których waga jest dużo powyżej standardu i rower daje radę. Mój kolega się waha między 120 a 145 kg i rower przeżył. Gorzej, bo z sakwami w góralu jest jak z obcinaniem jamnikowi ogona. Nie robi się tego stworzeniu... My tu dyskutujemy o estetycznym harakiri, czyli montażu stopki, albo torby pod siodłowej, a tu nagle sakwy...

:)

Opublikowano

kup bagażnik z adapterami do montowania na sztyce i na tylny trójkąt . Spawa prosta jak włos mongoła. Tez mam taki rower który nie ma żadnego otworu na  montaż bagażnika a mimo to przejechałem  z sakwami kilka razy Polskę i wszystko trzyma i gra. ( Sakwy mam trzy i wszystkie warzą do 25 kg. ) Kupiłem bagażnik za około 100zł i z praktyki wiem że bez kłopotów i wygięć podziała przez dwa urlopy a potem ...:)

Opublikowano
Dnia 27.7.2017 o 11:37, Maki napisał:

Mi sie wydaje ze skoro nie ma otworow pod bagaznik to producent nie przewidzial go tam. Co za tym idzie nie przewidzial by obciazac tyl roweru. Moze rama peknac

Brak mocowań na bagażnik jest nagminne w ramach przeznaczonych do ścigania. Jednak nie ma mowy o peknięciu ramy jeśli właściwie zamontuje się bagażnik i będzie użytkowało zgodnie z przeznaczeniem. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem z jakim się spotkałem na wyprawach i jaki praktykuję do dzisiaj jest zastosowania bagażnika z mocowaniem do rury podsiodłowej i na oś tylnego koła. Niestety z tego co wiem na obecną chwilę takie rozwiązanie ma ograniczenie polegające na montowaniu bagażnika tylko do piast na standardowe osie QR9 lub 10 mm. Dla użytkowników rowerów ze stywną osią z tyłu niestety pozostają adaptery do ramy. Jednak nie polecam adapterowania do ram karbonowych,bo rzeczywiście mogą wyrządzić szkody.

Na zdjeciu profilowym mam bagażnik zamontowany do ścigacza na oś i do rury podsiodłowej. Mega wytrzymałe i pewne mocowanie. Jednak wiele zalezy od stabilności samego bagażnika. Ja bagażnik mam pancerny i nie ma mocniejszego na rynku ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

przeciez ten rower ma montaż do bagaznika.. :) wiem poniewaz posiadam ten model :)

Opublikowano
7 godzin temu, sajmon napisał:

przeciez ten rower ma montaż do bagaznika.. :) wiem poniewaz posiadam ten model :)

Dokładnie na tym zdjęciu widać że rower ma komplet mocowań pod bagażnik kellys_oxygen_expert_white_2012.jpg

Opublikowano

Może to jest nowszy model ale mój nie posiada takich otworów ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Możesz rozwiązać problem montując adapter na sztyce bądź robiąc go samemu obejmy znajdzieszw sklepach hydraulicznych :)

• 1 rok później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Jest jeszcze jedno rozwiązanie firma thule ma patent do szosowek wyglada tak jak na zdjęciu, bagaznik nadaje się na przód i tył ...cena za bagażnik jest sroga ale da się bez mocowań i do np szosy ;)

9C47BE95-942C-4672-ADBA-162629247A66.jpeg