Skocz do zawartości

Trzeszczące Hamulce V-Brake

misie0077

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam taki problem. Od 5 lat mam takie okladziny M70 R2 ( do dziś są w dobrym stanie) . Na początku było z nimi wszystko ok. W tym roku zaczęły cholernie trzeszczeć jakby podczas hamowania między klockiem a felga był piasek. Oczyściłem felgę drobnym papierem i tak samo klocki z tego srebrnego czegoś co się na nich znajdowało. Pomogło tylko na jeden dzień. Już nie mam do tego siły. Czy ta guma po latach zmieniła właściwości? Czy felga powoli kończy żywot i wciera się aluminium w klocka? 

Ma ktoś jakieś pomysły :) 

Opublikowano

Może spróbuj zamiast czyścić papierem, szczególnie obręcz wyczyścić szmatką nasączoną np. alkoholem izopropoylowym, benzyną ekstrakcyjną itp. ?

Obręcz nawet zużyta raczej nie "wciera" aluminium w klocka. No i klocki po kliku latach można wymienić, ta mieszanka też się starzeje i traci właściwości. Jeśli jeszcze chodzi o obręcz - zużyta obręcz = cienkie ścianki, a to można sprawdzić wskaźnikiem zużycia na obręczy, zazwyczaj taki wgłębiony rowek na środku (jak zniknie to znaczy że obręcz zużyta), albo jakieś nawiercone otworki na tej samej zasadzie.

Opublikowano

Alkoholem nie przecierałem ani benzyna. Jedynie ludwik i ściera. Tak właśnie też pomyślałem że może ta guma już twarda się zrobiła i dlatego tak szoruje po feldze tym bardziej że rower 2 lata praktycznie stał gdyż jeździłem na szosie. 

Dzięki za odpowiedź :)

Opublikowano

Pięć lat mogło odcisnąć piętno na gumie. Kup nowe i już. Obręcz raczej nie jest jeszcze na tyle zużyta. 

Opublikowano

A jeszcze jeszcze jedna kwestia. Jest coś lepszego od M70 R2 ? 

Często polecają AUTHOR 3CC ale czy będą lepsze od tych shimano"wskich? 

Opublikowano (edytowane)

To co opisujesz w pierwszym poście zdarzało mi się czasami nawet w przypadku zupełnie nowych klocków. Na szczęście w sklepie gdzie to robiłem wymieniano mi klocki od razu na inne i problem znikał. Jakiś czas temu zmieniałem całe hamulce na Deore i niejako w gratisie dostałem je razem z nowymi okładzinami Shimano. Szorowały prawie od razu i zmieniłem na klocki Kool-Stop:

https://rowerplus.pl/klocki-do-hamulcow-szczekowych/5952-kool-stop-v-type-dual-compound-okladziny-hamulca-v-brake.html?s=1

(to są same okładziny, musisz mieć cartridge do nich)

Cisza zawsze oraz dobrze hamują. O klockach Authora też słyszałem pozytywne opinie i nawet myślałem o nich ale ponieważ miałem możliwość wymiany samych okładzin wybrałem teoretycznie bardziej renomowane Kool-Stopy bo cena niewiele się różniła.

PS. Poprzednio miałem jeszcze takie klocki i też były super:

https://www.bikester.pl/red-cycling-products-pro-cartridge-klocek-hamulcowy-v-brake-72-mm-srebrny-384691.html

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano
18 minut temu, Chrismel napisał:

To co opisujesz w pierwszym poście zdarzało mi się czasami nawet w przypadku zupełnie nowych klocków. Na szczęście w sklepie gdzie to robiłem wymieniano mi klocki od razu na inne i problem znikał. Jakiś czas temu zmieniałem całe hamulce na Deore i niejako w gratisie dostałem je razem z nowymi okładzinami Shimano. Szorowały prawie od razu i zmieniłem na klocki Kool-Stop:

https://rowerplus.pl/klocki-do-hamulcow-szczekowych/5952-kool-stop-v-type-dual-compound-okladziny-hamulca-v-brake.html?s=1

(to są same okładziny, musisz mieć cartridge do nich)

Cisza zawsze oraz dobrze hamują. O klockach Authora też słyszałem pozytywne opinie i nawet myślałem o nich ale ponieważ miałem możliwość wymiany samych okładzin wybrałem teoretycznie bardziej renomowane Kool-Stopy bo cena niewiele się różniła.

PS. Poprzednio miałem jeszcze takie klocki i też były super:

https://www.bikester.pl/red-cycling-products-pro-cartridge-klocek-hamulcowy-v-brake-72-mm-srebrny-384691.html

Czy te okladziny kool mają ten sam profil co okladziny shimano M70 R2? 

Opublikowano

Nie wiem. Jeżeli nie masz pewności może bezpieczniej kupić całość. Ale może ktoś bardziej doświadczony w serwisie Ci odpowie.

Opublikowano

Nie są tanie :) ale dzięki. Coś na pewno muszę zrobić żeby tym szuraniem