Skocz do zawartości

Zjechany gwint - Sztywna oś - Jak odkręcić :( ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

mam pytanie. W jaki sposób najlepiej poradzić sobie z gwintem, który jest zjechany i klucz się w nim obraca. Dodam, że jest całoś zapieczona dodatkowo. Licze się z tym, że po odkręceniu osi będę zmuszony do zakupu nowej. Za wszystkie porady będę wdzięczny. 

Edytowane przez Savitar
Opublikowano

włóż dobrze imbus uderz czymś aby wszedł głebiej (może jest "zjechane" tylko wejście) i spróbuj czymś z większą dźwignią

Opublikowano

Próbowałem... jest zjechany też głębiej :(

Opublikowano
3 minuty temu, Savitar napisał:

Próbowałem... jest zjechany też głębiej :(

Spróbuj nabić Torxa rozmiar większego niż ten, który wchodzi ciasno. Nabij go tak mocno jak jest tylko możliwe. Pamiętaj tylko o podparciu o coś statecznego drugiego końca  sztywnej osi od strony przerzutki, aby nie przenosić obciążeń na ramę.

Dodatkowo możesz zalać na noc jakimś penetratorem, np. WD40

Opublikowano
8 minut temu, craroce napisał:

Spróbuj nabić Torxa rozmiar większego niż ten, który wchodzi ciasno. Nabij go tak mocno jak jest tylko możliwe. Pamiętaj tylko o podparciu o coś statecznego drugiego końca  sztywnej osi od strony przerzutki, aby nie przenosić obciążeń na ramę.

Dodatkowo możesz zalać na noc jakimś penetratorem, np. WD40

Zobaczę, ale jeden rozmiar większy już będzie ciężko wsadzić. Poprobuję i dam znać :)

Opublikowano
15 minut temu, Savitar napisał:

Zobaczę, ale jeden rozmiar większy już będzie ciężko wsadzić. Poprobuję i dam znać :)

Właśnie dlatego należy go nabić siłą. Aby ciasno wszedł. Torx wgryzie się w aluminium i powinno puścić. zawsze można też oś delikatnie rozwiercić.

Opublikowano

jeśli rozmiar większy nie wchodzi to poświęć klucz, lekko go zeszlifuj na krawędzi i wtedy wbij

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Z torxem dobry pomysł, tylko ogólnie ciężko wbić torxa. Ostatecznie można spróbować rozwiercić otwór na rozmiar wykrętaka do zerwanych śrub: https://www.obi.pl/klucze-i-zestawy-kluczy/lux-zestaw-do-wyciagania-zerwanych-srub-5-czesciowy/p/1388404 Tylko trzeba dobrać ew jego rozmiar - lepiej większy, bo oś jest pusta w środku i jak wejdzie do środka osi to albo może coś uszkodzić, albo nie załapie z odpowiednią siłą.

Btw. ciekawe jak ktoś to tak obkręcił, jak tam jest ~15Nm ;) Na przyszłość polecam jednak kupić dobre ampule.

Edytowane przez pman16
Opublikowano

Btw. ciekawe jak ktoś to tak obkręcił, jak tam jest ~15Nm Na przyszłość polecam jednak kupić dobre ampule.

Bardzo prosto tak jak ja to zrobiłem przy odkręcaniu wkładając imbusa zbyt płytko sad.png

Opublikowano (edytowane)

Przypadłość czerwonych ram ? :D

Edytowane przez encel
  • Lubię to! 1
Opublikowano

No wczoraj nieźle się napociłem, ale nie udało się. Jest zapieczone na amen. Chyba będę musiał spryskać WD i zostawić na noc. Później chyba zeszlifuję klucz, żeby wszedł rozmiar większy. Walczy mocno ta ośka :D

Opublikowano

Pryśnij WD na gwint osi, walnij z dwóch stron młotkiem gumowym aby wzruszyć gwint i dobrze nabij torxa. Ja jak ośka by miała iść w śmietnik to nabiłbym  kwadratowy pilnik i długi klucz i by puściło, robiłem tak.

Opublikowano

Jakby główka tej osi wystawała (nie jestem w stanie ocenić ze zdjęcia) to można jeszcze zeszlifować pilnikiem na klucz płaski.