pasniak Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Mam problem z demontażem opony. Koło jest bardzo wąskie (wzmacniane aluminiowe) nie mogę zdjąć tej opony z koła... Spróbowałem raz jakimś śrubokrętem zdjąć ale boje się że przedziurawię dentkę lub porysuje felgę.
Gophfer Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Podepnę sie pod temat bo ostatnio wymieniałem oponę i nie dałem radę zrzucić jej z rantu. Najzwyczajniej w świecie nie miałem tyle siły w dłoniach (kciukami tak mocno wypychałem aż mam chyba jakiś stan zapalny ścięgien kciuka, ledwo ruszam kciukami. Obręcze to tubless ready wtb i23 a opona drut schwalbe rapid rob ) . Dobrze że spotkałem kumpla któremu też było trudno ale udało mu się zrzucić z rantu przez co mogłem włożyć łyżkę i już poszło. Stąd mam pytanie czy są jakieś patenty, jakieś ściągacze nie wiem cokolwiek co ułatwia ściąganie?
Electronite Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Ja robię dwoma obiadowymi nożami z ikei Tylko wiadomo - rękojeściami.
jarovit Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Ja mam w swoim "warsztacie" stary, obrzydliwy kawałek mydła, i jak trzeba, to smaruję nim po rancie i oponie... No i działa.
Gophfer Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Ja robię dwoma obiadowymi nożami z ikei Tylko wiadomo - rękojeściami.Jakoś nie kumam, mógłbyś opisać to bardziej obrazowo, jak dokładnie to robisz? Ja mam w swoim "warsztacie" stary, obrzydliwy kawałek mydła, i jak trzeba, to smaruję nim po rancie i oponie... No i działa.Smarowanie rantu to chyba raczej przy zakładaniu, jak smarujesz rant, który jest zasłonięty przez nałożona oponę przy ściąganiu?
jarovit Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 28 minut temu, Gophfer napisał: jak smarujesz rant, który jest zasłonięty przez nałożona oponę przy ściąganiu? Odchylam oponę. Albo właściwiej - odsuwam ją od rantu, tak by zrobić odrobinę przestrzeni.
Electronite Opublikowano 28 Czerwca 2020 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Tak samo jak łyżkami do opon, wpycham i wyważam. Tylko musisz mieć dwie i na zmianę przesuwać.
Rekomendowane odpowiedzi