Electronite Opublikowano 27 Czerwca 2020 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Witajcie! Rower naprawiłem już jakiś czas temu ale dziś wjechałem w druta no i tylną oponę wraz z dętką szlag trafił. Wobec czego pojawia się pytanie na co wyminić, bo nie jestem w pełni zadowolony ze sterowności. Jako rower to Cannondale Synapse 2014. Czyli taka chyba szosówka, ale cieższa i z tarczowymi hamulcami - niestety nie odróżniam tych typów, Ważę 82kg, jeżdżę około 200km tygodniowo po asfalcie gładkim i po mocno uczęszczanych ścieżkach leśnych wysypanych takim żwyrem/szutrem jakby. To jest tłuczony granit więc ostre ma krawędzie i kuleczki powiedzy 6-8mm. Ogólnie jak popada to to się robi błotniste, jak jest sucho to jest pylące, ale ogoólnie to kamienie... I to tak 50% to i 50% asfalt. Prędkość przelotową mam około 33km/h po płaskim. No po tych żwirach lecę z reguły coś koło tego. Więc standard jest że tylna opona idzie wężem. Niesty jak przychodzi do skręcania to nawet na asfalcie muszę zejść poniżej 30, żeby komfortowo wejść w zakręt. To nie dobrze, czuję się niestabilnie w pochyleniu. No a te 45st w zakręcie to powinien chyba spokojnie dać się połozyć-niewiem poprawcie jak coś. Opony jakie mam teraz to na przodzie Schwalbe G-one speed 28-30c, ta taka groszkowana, a na tyle nie produkowana już Marathon Road Plus 700x28c. Obręcze to Maddux 2.0. Generalnie celuję w coś szerokości do 30 i ciśnieniu pracy w okolicy 6bar. No ale mogę się mylić, nie znam się. Poradźcie coś. /
Electronite Opublikowano 2 Lipca 2020 Autor Opublikowano 2 Lipca 2020 No to odpowiem sobie sam. Z braku laku kupiłem Continentale Speed King CX 700x32C. Wcześniej jeździłem na G-one speed 30C, ale niestety tylną szybko zeżarło.
Electronite Opublikowano 4 Lipca 2020 Autor Opublikowano 4 Lipca 2020 A to ja zauważyłem. Wyszukiwarka naprawdę ani tu ani nigdzie indziej nie jest mi obca. Problem jest w tym, że ja nie mam na tyle doświadczenia, w jeżdzeniu na czymkolwiek ani w rowerowej terminologii. Ja jestem elektromechanikiem - (powiedzymy, 16 lat na elektrodzie, te sprawy) Tak więc trudno mi ocenić co jest dobre a co złe. No i dla tego pytam, bo potrzebuję tej samej odpowiedzi co wszyscy inni ale w swoim kontekście nie potrafię zastosować już tych udzielonych w innych tematach.
Kruk Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 Ja się nie znam na oponach szosowych za bardzo więc nie doradzę. Ale ogólnie taka zasada że jeśli najtańsza opona od firmy N do szosy jest za 80 zł a najdroższe za 300 zł to warto celować tak w przedział środkowy cenowo
Nemrod Opublikowano 4 Lipca 2020 Opublikowano 4 Lipca 2020 Ogólnie ciężko będzie znaleźć coś szybszego na szuter niż G-One Speed które miałeś. Z tym, że one faktycznie nie są jakoś długowieczne i gdy pojawia się coś sypkiego od razy przyczepność spada. Wspomniana Speed King CX jest nieco wolniejsza ( ale nadal szybka) za to przyczepność na szutsze gdzie pojawia się też nieco luźnego materiału jest sporo lepsza. Można też jeszcze spojżeć w stronę Panaracer Gravelking 32c ( wersja zwykła, bez "SK"): https://allegro.pl/oferta/opona-panaracer-gravelking-700x32c-czarna-gladka-8605286696?utm_medium=app_share&utm_source=facebook czy Vittori Terano zero: https://biostern.abstore.pl/opony-gravel-i-przelajowe-vittoria-terreno-zero-g2-0-700x32-cz-ant,c116,p5291,pl.html
Rekomendowane odpowiedzi