Skocz do zawartości

Jaka szerokość kierownicy ?

Antyszprycha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytani jak w temacie, czy est jakaś odpowiednia szerokość kierownicy względem np. barku czy rozstawu ramion ? Czy jej szerokośc jest po prostu kwestią mocno indywidualną ?

Opublikowano

Tak dobiera się względem szerokości barków. Jednak ja uważam, że to kwestia tego co kto lubi i jak mu się wygodnie jeździ. Ja np lubię szeroką kierownicę 720 mm. Daniel jeździ na wąskiej i w dodatku z rogami ;)

Opublikowano

W MTB dobór kierownicy jest indywidualny. Niektórzy zawodnicy (szczególnie enduro dr DH) dobierają nawet szerokość do trasy. Im bardziej techniczna trasa tym szersza kierownica. W szosie natomiast jak wspomniał @nctrns kierownicę dobiera się do szerokości barków.

Opublikowano

Choć jest to sprawa indywidualna, ale kiedyś panowała zasada, że szerokość kierownicy do MTB powinna być o 10-15 cm szersza od rozstawu barków. W 29er uznaje się, ze kierownica powinna mieć szerokość nie mniejszą niż 700mm, ale sądze że łapie się to w tych 10-15 cm. Jednak jest to kwestia infywidualna.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w 29er powinna być taka szeroka kierownica....? Nie mogę tego pojąć.....

Opublikowano (edytowane)

Po ścięciu 6 cm nadal nie pojmuję mitów dla mnie ten rower dalej się świetnie prowadzi na kierze 65 cm i jestem skłonny ją dalej ciąć przy barach 59 cm :)

Edytowane przez Fazi
Opublikowano

Ja przy swoim mam 68 i pasuje mi idealnie, wcześniejsze 72 było nieco za szerokie

Opublikowano

To mocno zależy od terenu w jakim się jeździ, budowy ciała i preferencji. Ja jestem wąziutki (35cm rozstaw barków [stawów barkowych] w pozycji do jazdy) a jeżdże na 560mm w fitnessie i 740mm w zjazdówce. Na obu tych rowerach jeździ mi się świetnie

Jeżeli uważacie, że potrzebujecie przyciąć kiere to przed decyzją przesuńcie sobie kokpit do środka. Jak stwierdzicie że to jest to - tnijcie

Opublikowano

W moim starym MTB koła 26" miałem kierownicę 59. Ja rozumiem większe koła, ale 71-77 cm kierownica do MTB...? Przecież to nie zjazdówka i moim skromnym zdaniem to się mija z celem. Jak z taką kierownicą jeździć po lasach....? Po ścieżce gruntowej szerokiej leśnej oczywiście, lecz jak już jest wąsko to się robi lipa jak to powiedział klasyk :D. 

• 1 rok później...
KonradTrek800
Opublikowano

Witam, aby nie tworzyć nowego tematu podłączę się. Właśnie przyszła kierownica karbonowa od skośnego. Zamówiłem 420mm bo tak mi wychodziło z pomiarów. Jestem niski (173cm) ale w barkach dość szeroki. Teraz jestem ulany po zimie (87kg) ale 4-6 kg schudnę bez problemu. To do roweru a'la Gravel. Do tej pory jeździłem na góralu-fitnesie z prostą, szeroką kierą.

Problem w tym, że ta kierownica ma faktycznie 420mm ale w dolnym chwycie. Baranek rozszerza się tak jak w tych "gravelowych". Na górze w osi ma 400mm (nawet mniej). Obawiam się, że za wąska jest dla mnie. Dolny chwyt to dokładnie rozstaw moich barków. W górnym trochę ściska mi klatę. Zamawiać szerszą 440mm. Czy taka powinna być?

kierownica wymiary.jpg m_IMG_20190506_113734.jpg m_IMG_20190506_113747.jpg