Skocz do zawartości

Sram GX problem z regulacjią z kasetą 11-42

slavoog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam problem z takim zestawem.

Kupiłem przerzutkę Sram GX 2x10 i początkowo pracowało wszystko  ładnie ze starą kasetą shimano 11-36 (3x9).  Praktycznie beż żadnego problemu tylko przy wstępnym ustawieniu linki wszystko od razu udało się fajnie wyregulować. Korba M590 44/32/22 docelowo miała być zmniejszona do 22/36 ale to w późniejszym czasie.
Wybrałem tą przerzutkę z myślą o mocniejszym napięciu łańcucha bo skakał niemożliwie na kamieniach i wymianie kasety na 11-42 do łatwiejszych podjazdów na górskich szlakach.

Po zakupie kasety Shimano 11-42 zaczęły się schody. Przykręciłem z powrotem goatlinka, który miałem wcześniej przy RD-M4000 ale mimo to nie mogę ustawić tak by łańcuch wszedł na zębatkę (37z), a przy 32z też nie jest zbyt dobrze. Wózek lub górne kółko ocierają o największą zębatkę. Jeśli pomajstruje linką udaje się to z wielkim trudem ale wtedy przerzutka nie chce zrzucić łańcucha na mniejsze zębatki. A jak się to uda to nie schodzi znów na mniejsze do samego końca. Ogólnie największym problemem jest to ocieranie wózka o zębatkę 42. Śruba Adjust B wkręcona na maksa, ale brakuje jakieś 3-4mm żeby wózek zszedł niżej i mogło by to wtedy zadziałać.

Pytanie czy robię coś nie tak? Da się to wyregulować?

20200625_123121.jpg 20200625_123309.jpg 20200625_123317.jpg 20200625_123344.jpg
Opublikowano

Co to za przedłużka między hakiem a przerzutką? Normalna przerzutka Sram GX 10 tego nie ma:

SRAM-GX-Type-2-1-10-speed-Rear-Derailleu

Opublikowano

Wózek jest chyba za blisko zębatek. Albo wystarczy go odsunąć śrubą regulacyjną, albo przerzutka nie obsługuje kasety 42. 

Opublikowano

@Kruk Ta przedłużka to akt desperacji :) to element, który zapożyczyłem od Shimano od oryginalnej przerzutki Alivio.
Proszę się nie śmiać ale w tym rozgoryczeniu na cały świat chciałem sprawdzić czy to coś pomoże.

Ogólnie rozkręciłem wszystko i okazało się, że problemem jest śruba regulacyjna B. Przy pierwszym podejściu zamiast oprzeć się o ten ruchomy dings weszła obok niego i chyba go odgięła bo do teraz do końca nie jest idealnie. Zamiast opierać się mniej więcej w środku ledwie dotyka jego koniec, do tego cały ten element mocowania ma od początku moim zdaniem zbyt duży luz, co powoduje, że ta śrubka trochę lata bokami. Przy tej pierwszej regulacji nie zauważyłem tego i niestety połowę śruby ma zjechany gwint.

Zastanawiam się co zrobić by ta śruba trafiała wyżej, próbować ją wyginać? Da się ją wymienić na nową? Czy przy wykręcaniu nie zdemoluje gwintu w przerzutce?

Ogólnie teraz wszystko działa dobrze, kaseta chodzi prawie idealnie. Zastanawiam się tylko  czy ta śruba jest pewna, czy kiedyś gdzieś na trasie mi nie zejdzie bokiem i cały wózek ucieknie do góry.

20200625_200711.jpg
Opublikowano (edytowane)

Z ciekawości zerknalem u siebie na moja przerzutke M6000 jak to wygląda. To ci powiem że u mnie cała śruba się dokładnie ta której zdjęcie dałeś opiera o element. Czy dobrze widzę że ta śruba bokiem się opiera a nie centralne o ten element. Miałbym obawy czy to nie zeskoczy patrząc na zdjęcie. A wtedy tak mi się wydaję ze może zrobić masakrę jak się zębatki przerzutki z kasetą złącza.

Edytowane przez Rowerowa Szajba
Opublikowano

Dokładnie jest lekko z boku i moim zdaniem za nisko. Do wersji 11s można kupić zestawy naprawcze ale do wersji 2x10 w polskich sklepach nie ma. Nie wiem co z tym dalej robić... 

Opublikowano
Godzinę temu, slavoog napisał:

@Kruk Ta przedłużka to akt desperacji :) to element, który zapożyczyłem od Shimano od oryginalnej przerzutki Alivio.
Proszę się nie śmiać ale w tym rozgoryczeniu na cały świat chciałem sprawdzić czy to coś pomoże.

Ja się nie śmieje tylko stwierdzam to co widzę, że coś jest nie tak.

Taki zabieg nic Ci nie dał jak sam zauważyłeś.

Tak jest zwykła śruba M3, kup świeżą i wkręć, nie wiem może taką z 15-20mm gwintu.

i ta nawiasem, nie sprawdziłeś sobie tej przerzutki w necie?

cyt. "Obsługiwana największa koronka kasety: 36z"

Problem rozwikłany.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, slavoog napisał:

Nie wiem co z tym dalej robić... 

Kup taką nakrętkę i nakręć ją na koniec śruby, dzięki temu śruba będzie miała pewniejsze podparcie i zyskasz kilka milimetrów dodatkowej regulacji.

Screenshot_2020-06-26-11-05-41-671.jpeg

Edytowane przez leejoonidas
  • Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kruk napisał:

i ta nawiasem, nie sprawdziłeś sobie tej przerzutki w necie?

cyt. "Obsługiwana największa koronka kasety: 36z"

Sprawdzałem, ale na amerykańskich forach twierdzili że 42 zadziała, no i działa tylko nie wpadłbym, że tak trzeba uważać z tą śruba bo to ona była problemem.
A może tylko ja mam pecha i coś było krzywe w tej przerzutce mimo, że była nowa.

Zamówię nowe śruby M3 oraz te nakrętki kołpakowe - mam nadzieję że uda się to wymienić.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Opublikowano

Wszędzie gdzie patrze po sklepach piszę jak by 36T max kaseta, co by się zgadzało, gdyż shimano XT m786 też ma maks do 36T. Stary temat, na forach po prostu wkręcali dłuższą śrubę albo dawali goat link. Temat dobrze znany, jeśli przerzutka ma 36T maks, a chcesz ją ożenić z kasetą 42T to dają ludzie goatlink lub dłuższe śruby niestety często to nie działa dobrze i upośledza działania przerzutki.

Chcesz kasetę 11-42? Musisz kupić nową przerzutkę.

Opublikowano

Nie mam pojęcia, nie zajmuje się Sramem, takie kombinacje testowałem na shimano i działa takie połączenie lepiej nawet :)