Rafu Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Chciałbym przedstawić mój nowy nabytek: Scott Genius 940 (2020) w rozmiarze XL Poniżej specyfikacja: Rama: Genius Alloy SL 6011 Widelec: FOX 34 Float Performance, 44mm offset, 150mm skoku Damper: FOX NUDE T EVOL Trunnion, 3 tryby: Blokada-Kontrola trakcji-Zjazd, skok, 150-100-Blokada / 185x55mm Zdalne sterowanie: SCOTT TwinLoc TSP Technology Przerzutka (Tył): Shimano XT RD-M8100 SGS, Shadow Plus, 12 biegów Manetka: Shimano SLX SL-M7100-R, Rapidfire Plus Hamulce: Shimano MT520 4 Piston Tarcze: Shimano SMRT66 203/F 180/R Korbowód: Shimano XT FC-M8120-1, Hollowtech 2, 32T Oś korbowodu: Shimano BB-MT500 / shell 41x92mm Prowadnica łańcucha: SCOTT custom Kierownica: Renthal Fatbar V2 40mm Gold Gripy: ESI Chunky Mostek: Syncros FL2.0, 6061 Alloy, 50mm, 6°, 31.8mm Sztyca: Syncros Duncan Dropper 2.0 Remote, 31.6mm, 150mm Siodło: Syncros Tofino 2.0 Regular Piasta (Przód): Formula ST-1905, 6 śrub, 15x110mm Piasta (Tył): Formula MST-148, 6 śrub, Boost 12x148mm / MS Łańcuch: Shimano SLX CN-M7100 Kaseta: Shimano SLX CS-M7100-12, 10-51 T Szprychy: Stainless Black 15G, 1.8mm Obręcze: Syncros X-30S, 32H, 30mm, Sleeve Joint Opony: przód: Specialized Butcher GRID Trail 29x2.4”, tył: Specialized Eliminator GRID T7 29x2.4" Pedały: NS Bikes Bistro Waga: 14.8kg (z pedałami i koszykiem, bez dętek) Zmiany względem specyfikacji fabrycznej: Wymieniłem kierownicę na PRO Tharsis (wyższy wznios: 30mm vs 12mm). Potem zmieniłem ją na złotą, a skromną Renthal Fatbar V2 ze wzniosem 40mm. Założyłem gripy Ergona, bo nie mogłem ustawić ergonomicznej pozycji dla manetki TwinLoc (oryginalnie jest zintegrowana z obejmą gripa). Zmieniłem je na ESI Chunky, bo jednak stara miłość nie rdzewieje Wywaliłem dętki i zalazłem opony mlekiem. Obręcze miały już założoną fabrycznie taśmę, więc tylko założyłem wentyle Schwalbe i zalałem opony mlekiem Schwalbe Doc Blue (by Stan's). Zamontowałem gumowe osłonki na korby PRO. Okleiłem rower folią Enduro Pro z TheTrail.pl. Z bliska wygląda to moim zdaniem słabo, ale to może być kwestia braku wprawy w oklejaniu. Poza tym już się przyzwyczaiłem Przesiadłem się z ponad 3kg lżejszego HT 29 i muszę przyznać, że bałem się, czy to nie będzie "za dużo roweru", ale po kilku przejażdżkach stwierdzam, że to był dobry zakup. Na zjazdach nie ma co porównywać z XC, na płaskim i pod górę też daje radę. Dopóki się nie podjeżdża na stojąco, korzystanie z blokady jest zbędne. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez Rafu zmiana specyfikacji 6
Paramedic Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Bardzo fajny rumak! Kolor też taki wtapiający się w otoczenie 😃 Ps. Nie planujesz wrzucić manetke XT? Myślę, że znacznie by to przyspieszyło zmianę przełożeń i po prostu przyjemniej by się jeździło 😉
Rafu Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2020 Kolor w realu wygląda dużo lepiej niż na stronie Scotta. Manetkę mam na mojej liście, ale na razie przyzwyczajam się do manetek Shimano. Przez ostatnie lata używałem SRAM X-7, potem GX i muszę przyznać, że ergonomia dźwigni i sposób pracy bardziej mi odpowiadał. Jak się już przestawię na Shimano, to pewnie wpadnie XT. Napęd jako całość pracuje bardzo przyjemnie 1
Rafu Opublikowano 16 Marca 2021 Autor Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) W międzyczasie wpadło parę zmian: Kierownica Renthal Fatbar (800mm, wznios 40mm), bo nie wszyscy są tak gibcy jak Nino S Gripy ESI Chunky, bo mimo eksperymentów są moim numero uno. Bidon + koszyk Fidlock, bo fajny gadżet Pedały NS Bikes Candy, bo prezent od żony Przednia opona Specialized Butcher 2.3" Grid Trail, tylna opona Specialized Eliminator 2.3" Grid Trail - bo z tylną oponą 2.6" w tej ramie brakuje miejsca na błoto Wagą się nie kieruję, ale z ciekawości sprawdziłem i Geniusowi schudło się 200g - teraz waży 14.7kg Edytowane 16 Marca 2021 przez Rafu literówka
TomekCorsa Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 Skoro przeszkadzało błoto to znaczy że jeździłeś tam gdzie opony 2,6 robią robotę. A teraz założyłeś 2,3 i w tym błocie będziesz się zapadał. Chociaż z przodu trzeba było 2,6 zostawić. Tak sobie myślę. Pozdro.
Rafu Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Opublikowano 17 Marca 2021 Recon to całkiem fajna opona - ma niskie opory toczenia i całkiem dobrą przyczepność, ale niestety na błoto się nie nadaje, bo słabo się z niego czyści. To w połączeniu z małym prześwitem tylnego trójkąta kilkukrotnie skutkowało zapchaniem błotem napędu. W tych samych warunkach rower mojej żony, wyposażony w Butcher + Purgatory 2.3" radził sobie dużo lepiej
negativeone Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Ale fajny! Zajebiście mi się podobają rowery Scotta. Zazdro! Graty!
KoniaQ Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 zacna maszynka...nie to co mój zuomek 😄😄
Rafu Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Dzięki Jak na razie jestem mega zadowolony i nie planuję większych zmian - Wyższa kierownica i węższe, bardziej agresywne oponki rozwiązały wszystkie problemy, które miałem. Jedyne, co jeszcze mam w planach, to wymiana oryginalnej sztycy 150mm na OneUp 210mm, bo przy moich wymiarach, siodełko po opuszczeniu jest i tak prawie na wysokości kierownicy Nie mam na to ciśnienia, bo w obecnej sytuacji szansa na normalny wyjazd w góry jest raczej znikoma...
Rafu Opublikowano 15 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2021 Wymieniłem oryginalny suport Shimano na Ninja Token, bo coś mi zaczęło strzelać i owinąłem pancerze owijką do kabli, bo drażnił mnie ten widok - teraz jest nieco schludniej
Rekomendowane odpowiedzi