Rafalbdg Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Cześć Poprosiła mnie rodzinka o reanimacje trupa Mimo tłumaczenia, że jedyna droga jaką powinien przejechać to ta do kontenera No i jest taka historyczna korba z historycznym suportem - jak się dobrać do środka, żeby to przesmarować i zlikwidować luzy? Nie ukrywam, że miałem do czynienia z nieco nowszymi konstrukcjami i wolę Was zapytać, zanim spędzę pół dnia na rozgrzebywaniu tego na czuja PS. Jestem na etapie czyszczenia, więc jakby było potrzebne lepsze foto to jutro mogę dać jakieś mniej zapaćkane Z góry dzięki
seraph Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 To jest korba jednoczęściowa taka jak dawniej w BMXach. Chyba rowery w USA miały taką zdecydowanie częściej. Miski są wciśnięte w suport o takiej dużej średnicy, a konusy są nakręcone na oś korby. Jak już wszystko rozkręcisz (nakrętkę widać na zdjęciu) to po odkręceniu pedałów da się całą korbę przełożyć przez suport. Ogólnie to te suporty trzymały się jak te dawne na klin, czyli słabo i pewnie nie uda Ci się tego skręcić tak żeby kręciło się jednocześnie gładko i bez luzów. Istnieją adaptery do konwersji tego na BSA, ale o ile rama to nie jest jakieś cudo to nie ma za bardzo sensu tego robić. Miałeś sporo racji, że jej miejsce jest na złomie🙃 1
Rafalbdg Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2020 Dzięki za pomoc Ty wiesz, że na złomie. Ja wiem, że na złomie. Ale rodzinka chce bo "to taki ładny rower 20 lat temu był, ma 2 koła, kierownice ma, super jest!" Bardziej traktuje to jako majsterkowanie w wolnym czasie niż jakąś sensowną renowacje. Posmaruje na bogato, skręcę tak żeby było na tyle dobrze na ile się da i teściowa będzie jeździć po bułki raz na pół roku
seraph Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Trzeba się z kontrowaniem pobawić, ale na parę razy w roku po bułki wystarczy. 1
Kruk Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Znam to bardzo dobrze, tam gdzie ja widzę wrak tam inni dobry rower jeszcze ciul z tym że rzęzi, piszczy i coś strzela
Rafalbdg Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2020 No i się udało. O dziwo wszystko puściło bez walki jakiej się spodziewałem. Smar w środku przypominał bardziej plastelinę z piaskiem Nikogo przede mną tam nie było od nowości Ale po smarowaniu i regulacji nawet się kręci i przestało latać na boki. Może się nawet pokuszę o jakąś relacje z ratowania gruza jak już skończę
pablop3 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Część, kupiłem właśnie leciwą kolarkę z takim samym ustrojstwem. Jak i czym to wykręciłeś?
Rekomendowane odpowiedzi