Skocz do zawartości

Opony Continental Cross King & Bontrager XR5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym was zapytać jakie macie opinie o tych oponach? Może ktoś jeździł z was na Bontrager XR5 Team Issue jako opona przednia i Continental Cross King jako tył??? 

Screenshot_20200624_224201_pl.allegro.jpg Screenshot_20200624_224148_com.android.chrome.jpg
Opublikowano
2 minuty temu, Gophfer napisał:

Podpytaj może[mention=14863]kkoyot[/mention] w temacie który wcześniej sam założyłeś emoji6.png

https://forum.szajbajk.pl/topic/21486-jakie-opony-wybra%C4%87-na-prz%C3%B3d-i-ty%C5%82-w-rowerze-hardtail-xctrail/

O Cross King mniej więcej wiem co chciałem i czytałem co ludzie pisali pod moim wcześniejszym postem ale bardziej zaciekawił mnie temat Bontrager XR5 jako opony prowadzącej.

Opublikowano

Bardzo dobra opona. Mam ją założoną do Trek Top Fuel i jestem bardzo zadowolony. Z Conti jest taki problem że jak opona jest wystawiona na działanie słońca to niestety bok opony strasznie jest popękany. 

Opublikowano (edytowane)

Na moje oko xr5 to już bieżnik do srogiego trailu i luźnego podłoża - zobacz jak rzadko są bloczki porozmieszczane i jak głębokie masz po bokach. Poza tym jak już pytasz o opony to powiedz do jakiej jazdy Ci potrzebne - las, góry, interwały, trail, maratony etc.?

Edytowane przez kkoyot
Opublikowano
2 minuty temu, Raptor napisał:

Z Conti jest taki problem że jak opona jest wystawiona na działanie słońca to niestety bok opony strasznie jest popękany. 

Trzymam rower w garażu i jeśli już to może być wystawiona na trochę większą temperaturę.... Podczas jazdy to wiadomo słońca nie uniknie się... Ale dzięki za takie info 👍

3 minuty temu, Raptor napisał:

Bardzo dobra opona. Mam ją założoną do Trek Top Fuel i jestem bardzo zadowolony. 

A można wiedzieć w jakim terenie głównie jeździsz? Top Fuel kojarzy się z trailem ale każdy jeździ wiadomo w różnym terenie.

Opublikowano

top fuel 8 to bardziej kierunek xc. Teren różny kamienie , piach , leśne ścieżki , asfalt 

Opublikowano
18 godzin temu, kkoyot napisał:

Na moje oko xr5 to już bieżnik do srogiego trailu i luźnego podłoża - zobacz jak rzadko są bloczki porozmieszczane i jak głębokie masz po bokach. Poza tym jak już pytasz o opony to powiedz do jakiej jazdy Ci potrzebne - las, góry, interwały, trail, maratony etc.?

Las i góry... Ciężkie XC (chodzi mi o rodzaj terenu) i lekki Trail... Takie pogranicze... Część tras jest dosyć "płaska" gdzie opony z bieżnikiem XC wystarczają a czasem szybko się zapychają, gdy powiedzmy popada trochę i wjeżdżasz do lasu i od razu pojawia się błoto i jest, zapchane i opona zaczyna się ślizgać... Jako tylną oponę coś z bieżnikiem XC wystarczy ale na przód chciałbym coś trochę bardziej agresywnego bo powiedzmy że druga część trasy jest już w terenie gdzie jest luźna powierzchnia... Korzenie, gałązki... Malutkie kamienie... I zdarza się że przód zaczyna trochę "jeździć". 

Opublikowano

Właśnie zamontowałem CK 2.3 na przód (z tyłu chyba mi nie wejdzie i wrzucę jak zjade rapid roba węższego CK 2.2) oponka wygląda mega wiem że to ma jeździć/trzymać a nie wyglądać ale poprostu super wygląda .
Bieżnik w 2.3 wygląda agresywnie, mam nadzieję że nie będzie padać w weekend i uda się potestować :)