Piscadeiro Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Witam Ostatnio spotkałem się z problemem zrywania łańcucha. Kupiłem nowy łańcuch, oczywiście założony do nowego napędu, wszystko ładnie grało, aż zerwałem go na wyścigu. Pomyślałem - No cóż zdarza się. (Przejechał 600 km). Kupiłem nowy, założyłem, przyjął się pięknie i po 180 km również się zerwał. W obydwóch przypadkach, wygięta na zawnątrz była jedna część ogniwa, mianowicie większa "blaszka" (nie mam pojęcia jak to nazwać). Wygięła się ona na zewnątrz, tym samym wyskakując z pina. Zaznaczę, że nie były to słabe łańcuchy, tylko porządne KMC. Trochę szkoda mi wyrzucać co powiedzmy 2 tygodnie stówki na nowy łańcuch. Jakieś pomysły, co jest przyczyną? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Zalas Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Masz przednią przerzutkę lub klatkę napinacza? Przyczyną może być złe ustawienie skoro jedna blaska z ogniwa odkształca się na zewnątrz. Przyczyną może być również zła zmiana biegów albo coś w tylnej przerzutce nie siadło, może zahacza o wózek? Najlepiej opisz jaki posiadasz napęd i najlepiej dodaj do tego zdjęcia bo na ślepo i bez żadnych informacji możemy tylko wymyślać kolejne teorie. Może po prostu masz za mocną girę?
ByQ94 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Mi jeszcze nie pękł łańcuch nie do końca się na tym znać lecz również na łańcuchu mam blaszkę od pina wygięte na zewnątrz. Nie można wyciągnąć ogniwa i zastąpić innym ?
Piscadeiro Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Opublikowano 2 Lipca 2017 Napęd wygląda tak: Korba Sram S1000 24x38 Kaseta Shimano XT 11-36 Przerzutka tył Shimano XT Shadow Plus Przerzutka przód Sram X7 Najciekawsze jest to, że w ubiegłym sezonie wszystko chodziło aż miło, nic nie zerwałem. ( w tej samej konfiguracji przerzutek). Warto jednak zaznaczyć, że na ten sezon zmieniłem kasetę (zakres taki sam) i blaty korby z 22x36 na 24x38. Dałem do zaufanego serwisu, gdzie zrobili dobrze pierwszy i drugi raz ale dalej coś nie tak, jak widać w skutkach. Zdjęcie mam jedynie takie, zrobione na szybko, łańcuch został użyty już w innych celach. O nodze myślałem też, ale kurczę, wyniki nie potwierdzają niestety.
Piscadeiro Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Opublikowano 3 Lipca 2017 To jest łańcuch KMX X10L i nigdzie nie pisze żeby był on kierunkowy.
Franz Mauer Opublikowano 3 Lipca 2017 Opublikowano 3 Lipca 2017 Może panowie w serwisie namieszali z linią łańcucha?Może ilość podkładek w korbie się nie zgadza. Sprawdź jakiej szerokosci masz mufę suportu i zobacz czy, ile i po której stronie masz podkładki (czarne oringi między miską łożyska a ramą).
MadOnion Opublikowano 3 Lipca 2017 Opublikowano 3 Lipca 2017 A jak ocenisz swoją technikę zmiany biegów? W jakich okolicznościach Ci ten łańcuch pękał? Trochę km w życiu zrobiłem mi nie pękł ani razu, od jakiegoś czasu używam KMC jak na razie bez przygód.
Piscadeiro Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Opublikowano 3 Lipca 2017 Jeżdżę trochę już, biegi zmieniam płynnie, nie zdarza się żebym wrzucał nagle łańcuch po kasecie do góry, pedałując już na "twardo". Jeździłem w tamtym sezonie, też się ścigając i bez problemu, łańcuch się nie rwał. Suport to Sram GXP, dzisiaj mam zamiar właśnie ściągać korbę, tylko muszę sobie ściągacz pożyczyć.
Zalas Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 Dnia 2.07.2017 o 23:44, Puncu napisał: A wiesz że ten łańcuch jest kierunkowy? @Puncu KMC nie jest kierunkowe a napisy ma z obu stron. Ja bym zwalał na linię łańcucha albo źle ustawioną przerzutkę która gdzieś przyhacza. Jest jeszcze taka możliwość, że gdzieś "krzyżujesz" łańcuch czyli za mocno go wyginasz w którąś stronę jadąc na nie właściwych biegach
Piscadeiro Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Opublikowano 4 Lipca 2017 Kierowałbym się w stronę przerzutki przedniej, ponieważ z całego napędu działa najgorzej, często zrzucając/wrzucając dopiero po chwili. Jeżeli chodzi o biegi - nie zdarza mi się jeździć 2x1, 1x10 i podobne, gdzie łańcuch faktycznie się krzyżuje. Będę zatem walczył z przednią przerzutką. Dziękuję za pomoc ? Pozdrawiam ?
Rekomendowane odpowiedzi