Skocz do zawartości

Shimano 105, przegwintowana sruba w lewym ramieniu

Snopt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

zepsulem gwint w jednej ze srub lewego ramienia korby :( Czy orientujecie sie  czy mozna takie kupic?

Korba Shimano 105

pozdrawiam!

Opublikowano

Bez problemu w sklepie ze śrubami 😁

Podejdź do jakiegokolwiek serwisu to może dadzą Ci jedną 😉

Opublikowano

ludzie kurde, czytajcie co napisaliście zanim wciśniecie "dodaj odpowiedź"

rozumiem, że zepsułeś gwint w miejscu gdzie wkręca się pedał?

jeśli tak, to są takie podwójnie gwintowane tulejki

wiercisz większą dziurę w ramieniu korby, gwintujesz pod tulejkę, a potem w tulejkę wkręcasz pedał 

teraz pokazały się też takie zestawy do naprawy gwintów, gdzie wykorzystuje się sprężynkę (zapomniałem nazwy :P)

Opublikowano
Cytat

Zepsułem gwint w jednej ze srub

Sorry, jaki problem taka odpowiedź.

Opublikowano
Godzinę temu, raven napisał:

ludzie kurde, czytajcie co napisaliście zanim wciśniecie "dodaj odpowiedź"

rozumiem, że zepsułeś gwint w miejscu gdzie wkręca się pedał?

jeśli tak, to są takie podwójnie gwintowane tulejki

wiercisz większą dziurę w ramieniu korby, gwintujesz pod tulejkę, a potem w tulejkę wkręcasz pedał 

teraz pokazały się też takie zestawy do naprawy gwintów, gdzie wykorzystuje się sprężynkę (zapomniałem nazwy :P)

Hej, byc moze faktycznie nie prezycyjnie to opisalem. Lewe ramie jest nakladane na zintegrowana os. W tym miejscu sa dwie sroby ktore trzymaja ramie na osi. Jedna z tych srob (imbus) sie starla Wiem ze znajde pewniew catoramie albo cos, ale wolalbym oryginalna. I zastanawiam sie czy mozna gdzie kupic/dostac, dzieki!

Opublikowano (edytowane)

ach ta śruba lol,  sorry zwracam honor, zapomniałem, że tam też są :P

no to w tym wypadku Franz ma rację :), w jakimś serwisie pewnie znajdzesz

Edytowane przez raven
Opublikowano (edytowane)

Ja się wyleczyłem ze śrub z castoramy. Nie potrzebujesz oryginała, bo zapewne shimano też nie produkuje własnych śrub. Idź do sklepu ze śrubami i kup. Będą lepszej jakości niż te z casto i zapłacisz 3x mniej :) . Obejrzyj gwint w korbie. Śruba jest stalowa a korba z aluminium. Jeśli uszkodziłeś stalowy gwint to ten w korbie może być w fatalnym stanie.

Edytowane przez mareq
Opublikowano
10 minut temu, mareq napisał:

Ja się wyleczyłem ze śrub z castoramy. Nie potrzebujesz oryginała, bo zapewne shimano też nie produkuje własnych śrub. Idź do sklepu ze śrubami i kup. Będą lepszej jakości niż te z casto i zapłacisz 3x mniej :) . Obejrzyj gwint w korbie. Śruba jest stalowa a korba z aluminium. Jeśli uszkodziłeś stalowy gwint to ten w korbie może być w fatalnym stanie.

Dzieki! Gwint bedzie okay. Po prostu imbusa trzymalem pod katem i mi zeskoczyl dwa razy i wpust w srubie sie zrypal. Dzieki za tipa!

Opublikowano

Na przyszłość t takim razie kolejny tip: jak ci się wyrobi gniazdo we łbie śruby to zastosuj zamiast imbusa kluczyk gwiazdkowy. Właściwy rozmiar będzie taki, że trzeba go lekko wbić.

Opublikowano
Godzinę temu, mareq napisał:

Na przyszłość t takim razie kolejny tip: jak ci się wyrobi gniazdo we łbie śruby to zastosuj zamiast imbusa kluczyk gwiazdkowy. Właściwy rozmiar będzie taki, że trzeba go lekko wbić.

Dzieki!