grzegorz2234 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 mam z przodu bontrager xr1 2.2 z pelnym bieznikiem(ją zostawiam) i 2.0 z tyl i ja chce zmienic(bieznik starty do zera) na taka bardziej trzymajaca sie podloza i chialbym poruszyc 3 kwestie 1.czy nadal trzymac sie tego jak bylo czyli przod szersza,tyl wezsza czy zmienic a moze jednakowe? 2.opona z wiekszym bieznikie na tyl czy prod? 3.te dwie pierwsze byly najistotniejsze ale jakby ktos mogł polecic opone nadajaca sie do jazdy po lesie(troche blota,kamienie,piach) https://www.trekbikes.com/us/en_US/equipment/cycling-components/bike-tires-tubes/bontrager-xr1-team-issue-mtb-tire/p/11869/ ta zostaje
Andrzej Sawicki Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) Jeżeli nie jeździsz po szczególnie piaszczystym, błotnistym czy skalistym terenie, a za to dużo pedałujesz, dobrze działa trochę cieńsza i trochę mniej agresywna opona z tyłu. Jeśli jeździsz po ciężkich wertepach i nie zależy Ci na prędkości, załóż dwie agresywne opony -- tak grube, jak pozwala rower. Najprostszym i ekonomicznym sposobem jest przeniesienie lekko napoczętej przedniej opony na tył i kupienie nowej przedniej. Aby poprawić przyczepność, nową możesz kupić o rozmiar grubszą. Edytowane 2 Lipca 2017 przez Andrzej Sawicki 1
Red Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 1. Jeśli weźmiesz sobie oponę o takimi samymi bieżniku (nie musi być ten sam model) to węższa będzie stawiać mniejsze opory toczenia i lepiej działać jako napędowa. Jeśli będzie to semi-slick możesz śmiało wiać w tym samym rozmiarze. 2. Mniejszy bieżnik lepiej sprawdzi się jako napędówka. Jeśli wybierzesz jakiegoś siemi-slick'a i okaże się że nie trzyma zbyt dobrze możesz założyć go odwrotnie. 3. Spróbuj Maxxis Crossmark, Vitoria Mazcal lub Vredesain Spotted Cat. Choć w sumie to trzy różne opony ? 1
Leektor Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 1 godzinę temu, grzegorz2234 napisał: mam z przodu bontrager xr1 2.2 z pelnym bieznikiem(ją zostawiam) i 2.0 z tyl i ja chce zmienic(bieznik starty do zera) na taka bardziej trzymajaca sie podloza i chialbym poruszyc 3 kwestie 1.czy nadal trzymac sie tego jak bylo czyli przod szersza,tyl wezsza czy zmienic a moze jednakowe? 2.opona z wiekszym bieznikie na tyl czy prod? 3.te dwie pierwsze byly najistotniejsze ale jakby ktos mogł polecic opone nadajaca sie do jazdy po lesie(troche blota,kamienie,piach) https://www.trekbikes.com/us/en_US/equipment/cycling-components/bike-tires-tubes/bontrager-xr1-team-issue-mtb-tire/p/11869/ ta zostaje Ile km wytrzymal Tobie ten xr1 z tylu? Jaki teren % byl jezdzony? :-) ja sam mam identyczna z tylu ogolnie chwale ale szybko ubywa gumy.
grzegorz2234 Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Opublikowano 2 Lipca 2017 Przed chwilą, Leektor napisał: Ile km wytrzymal Tobie ten xr1 z tylu? Jaki teren % byl jezdzony? :-) ja sam mam identyczna z tylu ogolnie chwale ale szybko ubywa gumy. jedzilem około 3-4 miesiace do szkoły i na siłownie,jakos +/- 10km dziennie,głównie asfalt,jednak teraz wiecej w terenie(drogi kamieniste i las jak sie uda)a opony sa od momentu kupienia to ich nie zmienialem a teraz czas zmienic zuzyta wiec szukam czegos lepszego,jak ta aktualna zetrze sie dopiero wtedy ją zmienie na tył pójdzie aktualna opona,a przod cos z maxxis,tylko nie wiem czy 2.2 2.25 czy moze 2.3 jednak ta ostatnia opcja to chyba przesada mogła by byc
Rekomendowane odpowiedzi