darekfilip Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Witam, jestem posiadaczem roweru: https://www.jamisbikes.com/usa/venturacomp.html . Jeśli chodzi o napęd to rower jest w "fabrycznej specyfikacji". Od momentu zakupu miałem problemy z regulacją przedniej przerzutki (ocieranie łańcucha). Po regulacji jakiś czas (~500 km) problem występuje w sposób znikomy (tylko mocniejsze naciśnięcie na pedały). Ostatnio w czasie jazdy po płaskim asfalcie - 30km/h, kadencja +/- 90 miałem wrażenie że duża zębatka faluje. Ocieranie występowało gdy prawe ramie korby było z przodu (prawa noga naciska na pedał). Zdarzało się to także już wcześniej przy mocniejszych naciśnięciach na pedały. Nigdy nie było tak, żeby ocieranie występowało podczas całego obrotu. Dzisiaj po wizycie w serwisie i kolejnej regulacji sprawa ma się lepiej, ale zwrócono mi uwagę, że to brak sztywności supportu (bo na kwadrat), albo ramy. Faktycznie jak w czasie postoju nacisnę na pedał widać pewien ruch, ale ciężko mi określić z czego on wynika. W samym obrocie nic nie puka, nic nie stuka/skrzypi... Zębatki są proste. Jak potwierdzić, że to problem z korbą/suportem, czy to kwestia ramy/mechanizmu przerzutki? Swoją drogą czy support: - korba: FC-R3000 50/34T 175mm - łożyska: BB-RS500 BSA HT2 będą pasować (czy potrzeba coś jeszcze)? Czy uważacie, że wymiana da pozytywny efekt? Czy sprawdzić inne elementy? Czy może polecacie inny zestaw?
soulafein83 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Korba na kwadrat? Bo jeśli tak to może nie być prosto. Wymiana na porządną octalink lub HT2 z pewnością pomoże rozwiązać problem.Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
pecio Opublikowano 23 Czerwca 2020 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Korby na kwadrat mają to do siebie ,że są bardzo podatne na złe osadzenie ramion na ośce i przez to może być efekt falowania. O sztywności w porównaniu do na przykład HT2 czy OL już nawet nie będę się rozpisywał. Wymiana da pozytywny efekt.
Rekomendowane odpowiedzi