Skocz do zawartości

Pomoc potrzebna od zaraz :( Shimano M4000

michal_tor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć szajbajki. Potrzebuje pomocy w zakupie przerzutki przedniej. W moim rowerze obecnie jest set Alivio M4000. Niestety los chciał ze przednią przerzutkę trafił szlak :( Jestem totalnym laikiem i potrzebuje konkretnej odpowiedzi co dobrać żeby było w pełni kompatybilne. Patrzyłem na FD-T4000 ale mimo iż to ten sam model nie jestem pewny kompatybilności. Dodam tylko ze mocowanie mam klasyczne górne a rura podsiodłowa to 31.8. Przelozenia 3x9. Jeśli gdzies cos jest nie jasne to z góry przepraszam i liczę na wyrozumiałość i pomoc. Dzięki M.

Opublikowano

Tak. Ten model co podałeś jak najbardziej. W zestawie masz adaptery do obejmy na każdą średnicę i masz uniwersalne prowadzenie linki.

Opublikowano

Dzięki za pomoc. A jak wygląda kwestia łańcucha i kompatybilnosci tarcz, jeśli wiesz o co mi chodzi 🤦🏻‍♂️. Jestem totalnie zielony. Zmienić zmienię, wyregulować pewnie też dam radę z jakimś tutorialem od SzajBajka. Ale jak bedzie cos obcierało i pojawia się schody to juz bede w du***. 

Dodam tylko ze obecnie utknąłem w Kanadzie a ze względu na totalny brak znajomości rozwiązań technicznych w rowerach jeszcze trudniej mi tutaj cos znaleźć dlatego pomęczę troche na tym forum. 

Z góry dzięki 

Opublikowano
5 minut temu, michal_tor napisał:

jak wygląda kwestia łańcucha i kompatybilnosci tarcz

Grupa M - MTB

Grupa T - Trekking 

Czyli jeżeli nie masz na swojej korbie tarcz 48/36/26 To możesz mieć problem z ustawieniem T4000.

m4000_line.gif

Opublikowano

Mam 40/30/22T. Czyli T4000 odpada. Czy to oznacza ze jestem skazany wyłącznie na szukanie tego konkretnego modelu. Czy można coś dobrac np. z grupy deore ?

Opublikowano

Ogólnie większość,o ile nie wszystkie "M" od alivio wzwyż są pod w/w blaty

19 minut temu, michal_tor napisał:

40/30/22T