kamilw Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Cześć, Mam problem z przednim kołem w mojej dojazdowo-treningowej szosie. Cały czas słychać jakieś dziwne dźwięki dochodzące z przodu roweru. Początkowo myślałem, że to karbonowy widelec gdzieś pękł, albo coś się dzieje z rurą sterową, ale wymieniłem koło na inne i problem zniknął. Pierwszą myślą było, że jakaś szprycha strzeliła, ale pościskałem je trochę i nic. Ponadto ostatnio koło było centrowane, więc zakładam, że przy centrowaniu takie uszkodzenie powinno się ujawnić. (Problem występował jeszcze przed centrowaniem). Macie jakieś pomysły jak sprawdzić co to? Może to faktycznie jakaś szprycha, nypel czy coś, a ja to źle sprawdzam? Albo piasta, a jeśli tak, to da się to jakoś sprawdzić? Obręcz jest w dobrym stanie, więc nie chcę wymieniać całego koła.
specialized34 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Ja bym sprawdził pierwszą Piaste może oś łożyska a może za słabo zacisniete koło i jeszcze jakie koła posiadasz na jakich piastach?? Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
kamilw Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Opublikowano 2 Lipca 2017 Koło zaciśnięte dobrze. Było zakładane i zdejmowane wielokrotnie. Jak założyłem koło Shimano RS500 problem nie występował. Problem jest z kołem: PIASTA P/T Alloy QR/ Shimano 2200 OBRĘCZE Alex R450 Black/CNC SZPRYCHY Stainless Silver-S Jest to koło, które było domyślnie w Meridzie Sculturze 900 na rok 2014. Jest jakiś sposób, żeby sprawdzić piastę?
specialized34 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 Czuć jakieś opory podczas gdy weźmiesz koło w ręce i zakręcisz czy piasta się gładko kreci niewyczuwalne są jakieś opory??a jak nie to zostaje rozebranie piasty i sprawdzenie czy wszystko jest ok może oś piasty może się poluzowała jeśli masz możliwość to rozbierz i sprawdź
kamilw Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Opublikowano 2 Lipca 2017 Zdjąłem koło, zakręciłem nim trzymając za szybkozamykacz i coś w kole strzela cicho. Kojarzy mi się to z takim strzelającym proszkiem w buzi jaki był hitem, gdy byłem dzieckiem. Ciężko mi jednak stwierdzić czy to w piaście czy obręczy. Możliwe, że to w piaście i dźwięk jest przenoszony do obręczy po szprychach.
specialized34 Opublikowano 2 Lipca 2017 Opublikowano 2 Lipca 2017 No to musisz przyjacielu rozebrać do piasty nie ma wyjścia
Rekomendowane odpowiedzi