mapajo Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Dzień dobry. Kupiłem niedawno rekreacyjny rower Giant Talon 2ge, koła 29, model z 2020 r. (2x9). Rower posiada następujący osprzęt: ManetkiSHIMANO Altus SL-M2000, 2x9 Przerzutka przedniaSHIMANO Alivio FD-M4020-D Przerzutka tylnaSHIMANO Deore RD-M592 HamulceSHIMANO BR-MT200, tarcze 160/160, hydr. Dzwignie hamulcaSHIMANO BL-M200 Kaseta / WolnobiegSHIMANO CS-HG200, 11-36T, 9s. ŁańcuchKMC X9 Mechanizm korbowySHIMANO FC-MT101, 36/22T Srodek suportuSHIMANO BB-UN100, kwadrat PiastyGIANT by FORMULA Tracker Sport, QR 5mm Z uwagi na fakt, że jestem nowicjuszem i z trudnością poruszam się wśród zagadnień dotyczących osprzętu chciałbym Państwa prosić o wyjaśnienie mi kilku kwestii. Proszę wybaczyć stosowaną przeze mnie, nieprofesjonalną terminologię: I) Z filmów Szajbajka oraz licznych postów na forum dowiedziałem się, że polecaną modyfikacją jest wymiana korby i supportu z kwadratu na ht2. Czy oprócz zwiększonej wytrzymałości i sztywności, o których mowa w postach i filmach wymiana spowoduje wzrost komfortu użytkowania, który będzie wyczuwalny dla amatora zaczynającego jazdę? II) Jestem wysoki i ciężki (195cm, 110kg). Czy w ww. osprzęcie widzicie Państwo komponent, który powinien zostać wymieniony, by sprostać mojej wadze i byłby ekonomicznie uzasadniony w moim amatorskim rowerze wykorzystywanym wyłącznie do jazd rekreacyjnych? III) Ostatnie pytanie dotyczy obrotu korby. Po cofnięciu pedałów podczas jazdy i ponownym naciśnięciu na pedały korba wykonuje niewielką część obrotu z wyczuwalnym luzem. Podczas tego nie napędza roweru. Czy istnieje możliwość zmniejszenia tego "luzu"? Za wszystkie opinie i rady bardzo dziękuję. Edytowane 20 Czerwca 2020 przez mapajo
seraph Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) I) Suporty na kwadrat są żywotniejsze od HT2. Zintegrowana oś jest sztywniejsza i lżejsza niż starszy system i tyle. Może nie jest to piorunująca różnica w żywotności, ale niedzielny rowerzysta nie ma co zmieniać dla samej zmiany. III)Sprzęgło bębenka ma ograniczoną ilość zębów i w związku z tym musi "łapać" co określony kąt, a nie płynnie. Nic z tym nie zrobisz, bo to wynika z budowy części. No chyba, że musisz zrobić korbą nie kilka stopni tylko z 1/4 obrotu to by znaczyło, że coś jest nie tak i trzeba reklamować. Edytowane 20 Czerwca 2020 przez seraph 1
vdcmike Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 1. Jeśli sam nie czujesz, że korba ugina się pod nogą nic nie zmieniaj 2. Nie 3. Możesz zmienić koło lub piastę, tanie Shimano ma kąt zazębiania 36 stopni drogie DT mogą mieć 10 stopni (lub mniej na zapadkach 3rd party). Moja rada taka - jeździć, jeździć i jeszcze raz jeździć. Jak zajeździsz obecny napęd to będziesz wiedział czego naprawdę potrzebujesz. 1
Rekomendowane odpowiedzi