Skocz do zawartości

Sztyca xfusion hilo strate 31.6mm w Scott Genius 730 2016

robstoned

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Moj problem ze sztyca xfusion hilo strate 31.6mm w Scott Genius 730 z 2016 zaczal sie dzisiaj podczas postoju na trasie. W momenci gdy zatrzymalem rower, opuscilem sztyce zeby nie zsiadac calkowicie z roweru. Po wznowieniu jazdy wystapil problem opadania sztycy mimo braku nacisku na przycisk opuszczania. Zauwazylem ze pod przyciskiem znajduje sie "srubka" ktora ulegla wysunieciu, oraz linka ktora zostala poluzowana. Po wsunieciu srubki, oraz poluzowaniu i ponownemu naprezeniu linki, sztyca dalej opadala. Powtorzylem kilkukrotnie zabieg luzowania i naprezania linki i zauwazylem lekka poprawe. Postanowilem zabrac rower na testowa trase, podczas ktorej zauwazylem ze srubka pod przyciskiem kolejny raz sie wysunela, az w pewnym momencie z braku ciaglej obserwacji gdzies mi wypadla i niestety juz jej nie znalazlem. Moje pytanie, czy jestem w stanie gdzies dokupic taka srubke, badz sam przycisk do danego modelu, oraz co moglo spowodowac poluznienie linki i wysuniecie srubki pod przyciskiem, a takze samo opuszczanie sztycy?  Chcialbym zaznaczyc ze tym rowerem nie mialem okazji szalec po lesie, oraz zadnych wyczynowych trasach. Do tej pory, przy kilkunastu kilometrach widzial tylko drogi asfaltowe, oraz delikatne piaszczyste/zwirowe drogi dojazdowe. Tutaj zalaczam zdjecie manetki w ktorym znajdowala sie "srubka" yaFPPA.jpg

Edytowane przez robstoned
Opublikowano

Tutaj jest zwykła śrubka bez łba tak zwany brok dostępna w sklepie że śrubami jeżeli takiego nie ma to na allegro kupisz

Jeżeli sztyca opada to linka jest zbyt mocno naciągnięta

Jeżeli nie dojdziesz do ładu z tym że ci opada wyjmij ja z ramy lub wysuń i odkręć mechanizm który pozwala by sztyca się opuszczała i wysuwała

Zobacz wtedy bez linki czy się nie wciska jak się wciska to jest do serwisu jak się nie wciska to szukaj problemu w manetce lub pancerzu, może być że linka się nie cofa mimo luzowania i w ten sposób sztyca się chowa

Jeżeli wcisniesz ta iglice sztyca się będzie chować i wysuwać

3959d9578e6f88a9b578b3d5673c22c7.jpg&key=38cbbb4a3a754d02a506ece1adebbfd04dd1ea630d2c259064134037b2b44bcd

Bo rozumie że sztyca ma wewnętrzne prowadzenie linki?

Opublikowano

Tak, sztyca ma wewnętrzne prowadzenie linki. A co do tej „śruby” w manetce, to mój błąd jeśli chodzi o nazewnictwo. Bardziej przypominało to sworzeń, zakończony z jednej strony (tej widocznej na zdjęciu) czymś w stylu malutkiej zębatki, która prawdopodobnie miała się licowac z metalowym obręczem. Średnica tego sworznia zbliżona jest do wkładu długopisu. Probowalem znaleźć coś takiego na internecie, szukając nawet tylko i wyłącznie pod ten model, ale ani takiej manetki nie mogłem znaleźć, a tym bardziej samego sworznia. Co do problemu opadania sztycy doszedłem prawie do rozwiązania problemu, lecz nie mam pewności do samego końca z racji rozklekotanej manetk.

Opublikowano

Sprawdziłem link ze sztyftem i niestety to dalej nie to. Ciężko mi to nazwać ponieważ pierwszy raz coś takiego widziałem. Później postaram się zeobic lepsze jakościowo zdjęcie, żeby zilustrować o co mi dokładnie chodzi.

Opublikowano

Wybaczcie za pominięcie, ale zapomniałem dodać ze nie było to gwintowane 😅

Opublikowano

Najlepiej rozbierz czy coś i zrób zdjęcie
Ciężko tak coś doradzić