lukaszzsch Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Witajcie Szajbaje, Sprawa nieprzyjemna, nawet lekko bolesna. Dzisiaj miałem wypadek, kierowca busa skręcając nie ustąpił mi pierwszeństwa na DDR gdy wracałem do domu. Mnie noc praktycznie się nie stało, ale po rowerze mi przejechał. Będę chciał odzyskać swoje poprzez OC sprawcy. Sporo rzeczy w rowerze, jak i sam rower kupowałem używane. Na jakiej podstawie ubezpieczyciel szacuje koszty? Np. Jak oszacuje rower gdy nie mam dowodu zakupu?Dowód mam, ale kupiłem rower w bardzo niskiej cenie i nie wiem czy np. wycena katalogowa nie będzie dla mnie korzystniejsza... Bardzo proszę o odpowiedzi i pomysły. Dziękuję.
Frost Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 (edytowane) Przyjedzie rzeczoznawca, spisze protokół, na tej podstawie przygotują wycenę, z która nie musisz się zgadzać. Wtedy jedziesz do ser.wisu rowerowego lub rzeczoznawcy aby zrobić kosztorys. Przedstawiasz dowody wyceny sprzętu i wszystkiego co zostało uszkodzone (rower, akcesoria, ciuchy etc.). Kosztorysy, opinie rzeczoznawców, paragony, faktury etc. Jeżeli ubezpieczyciel nie zaakceptuje Twoich dowodów to wtedy sąd, który rozstrzygnie co, ile i kiedy jeżeli dalej będziesz chciał ciągnąć temat. W bardzo dużym skrócie i uproszczeniu. Jest trochę informacji w Google bo ten temat był przerabiany nie raz przez rowerzystów. Może tutaj tez są przykłady, sprawdź również w forumowej szukajce. Edytowane 19 Czerwca 2020 przez Frost
lukaszzsch Opublikowano 19 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2020 Czyli tak czy inaczej czekam na rzeczoznawcę o dopiero po jego wizycie, gdy wycena będzie zbyt niska to szukam paragonów?
revolta1 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Myślę że i tak będzie ciężka i dluga przeprawa.
Frost Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Wczesniej nic to nie da raczej bo oni i tak musza swoje zrobić. Chyba ze trafisz na takiego co od razu weźmie od Ciebie papiery i na tej podstawie przygotują faktyczną wycenę szkody. Ale takie rzeczy to raz na miliard przypadków. Teoretycznie mógłbyś od razu oddać rower do serwisu i tam wysłać rzeczoznawcę. Ale to nie gwarantuje niczego, jeśli ubezpieczyciel chce zaniżyć wycenę to i tak to zrobi.
pecio Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłaszasz sprawę do ubezpieczyciela sprawcy. Mam nadzieję ,że masz spisane oświadczenie o szkodzie lub była policja na miejscu.Po zgłoszeniu zostaniesz poinformowany co jak gdzie i kiedy. Czyli kiedy przyjedzie rzeczoznawca lub gdzie ty będziesz się musiał pofatygować. Potem albo oni Tobie rzucą kasą , albo naprawia serwis i na podstawie faktury następuje zwrot lub inne ustalenia ,które zależą od ubezpieczyciela.
lukaszzsch Opublikowano 19 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2020 Rower i koło połamane, wiec to nie serwis, a zlom. Dzięki serdeczne za podpowiedzi.
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Rzeczoznawca jak znam życie wyceni korzystajac z internetu. Wklepie marke, model i zerknie na ceny. Szkoda jest całkowita, bo element najważniejszy czyli rama nie nadają się do naprawy. Co innego gdyby uszkodzone było tylko koło itp. Z autami jest podobnie. Jak struktura nośna auta zostaje poważnie naruszona to najczęściej rzeczoznawca wpisuje szkode calkowitą i wklepuje wartość rynkową podobnego egzemplarza. Jak podejdzie do tego ubezpieczyciel... pozyjemy zobaczymy.
Accent_Szaj Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 2 godziny temu, lukaszzsch napisał: Dowód mam, ale kupiłem rower w bardzo niskiej cenie i nie wiem czy np. wycena katalogowa nie będzie dla mnie korzystniejsza... Ty jesteś poszkodowany i to jest najważniejsze.Czyli sprawca ma doprowadzić rower do stanu sprzed wypadku. To Ty decydujesz, w razie czego, jest od groma kancelarii,które zajmują się takimi sprawami
pecio Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Jak jesteś z Krakowa to powiem ,że jesteś wygrany bo w tym mieście jest świetny rzeczoznawca. Koledzy z Krakowa niejednokrotnie mieli przyjemność z tym Panem nie mając zapewne świadomości o tym.
lukaszzsch Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2020 uĆ kurła:) Ty jesteś poszkodowany i to jest najważniejsze.Czyli sprawca ma doprowadzić rower do stanu sprzed wypadku. To Ty decydujesz, w razie czego, jest od groma kancelarii,które zajmują się takimi sprawamiMam już namiar od kolegi z tego forum na magika od odszkodowań.
komandosek Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) 15 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Ty jesteś poszkodowany i to jest najważniejsze.Czyli sprawca ma doprowadzić rower do stanu sprzed wypadku. To Ty decydujesz, w razie czego, jest od groma kancelarii,które zajmują się takimi sprawami Ale rada.... 38 minut temu, lukaszzsch napisał: uĆ kurła:) Mam już namiar od kolegi z tego forum na magika od odszkodowań. dostaniesz wycene z ich systemu gdzie będą ceny typu pedał - 15zł wymiana 5zł, rączka kierownicy 25zł. Nie przyjmujesz i podajesz własną. Najlepiej niech serwis wyceni, przestawiasz ile chcesz i z bani. To jak z autem widze po zdjeciu że korba z pomiarem mocy, fajne koła etc. Na pewno dostało wszysko i trzba nowe Wnioskuj o jak najwięcej, niech serwis wyceni. Cześci i robociznę Edytowane 20 Czerwca 2020 przez komandosek 1
Raptor Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Kolego jeśli masz tą markę roweru w swoim mieście to podejdz i niech zrobią ci kosztorys zniszczeń uwzględniając wszystko i podając ceny części jak i robocizny. Niech kosztorys podpiszą i podstęplują . Jak przyjedzie rzeczoznawca to mu ją daj i wtedy muszą opierać się na kosztorysie. Oczywiście na początku będą proponować swoje ale nie musisz się na nie zgadzać.
Accent_Szaj Opublikowano 20 Czerwca 2020 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Godzinę temu, lukaszzsch napisał: uĆ kurła:) Najgorsze że zabili twoją ukochaną . Powinni jeszcze dopłacić za straty psychiczne 38 minut temu, komandosek napisał: Ale rada.... Nie łapię.Zła,dobra? To co napisałeś poniżej,to to samo .Ja nie pisałem rzeczy oczywistych. 43 minuty temu, komandosek napisał: Wnioskuj o jak najwięcej,
mapajo Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 Czy zakończył Pan już sprawę z ubezpieczeniem? Dopytuję, albowiem 22.10.2020 r. zostałem potrącony przez samochód wyjeżdżający z drogi podporządkowanej. Mój rower uległ uszkodzeniu, odniosłem też obrażenia ciała. Zaczynam właśnie przeprawę z ubezpieczycielami.
Accent_Szaj Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 @lukaszzsch chyba do ciebie pytanko
Chrismel Opublikowano 27 Października 2020 Opublikowano 27 Października 2020 https://demotywatory.pl/5001138/Doktorze-niech-mi-pan-powie-prawde-Rower-w-porzadku-
jerzykstar Opublikowano 5 Września 2022 Opublikowano 5 Września 2022 W dniu 20.06.2020 o 10:11, lukaszzsch napisał: uĆ kurła:) Mam już namiar od kolegi z tego forum na magika od odszkodowań. Mam podobny wypadek. Namiary na tego magika, please! 😁🚲
Trygław Opublikowano 27 Września 2022 Opublikowano 27 Września 2022 W dniu 5.09.2022 o 15:58, jerzykstar napisał: Mam podobny wypadek. Namiary na tego magika, please! 😁🚲 Dzwoniłem do Tego Pana zwanego "Magikiem" i już się nie zajmuje takimi sprawami.
Rekomendowane odpowiedzi