Skocz do zawartości

Trzeszcząca kierownica.

Piotr_Antonik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W swoim trekingu wymieniłem kierownicę i mostek. Kupiłem kierownicę Travisto Stylo T20 680mm oraz regulowany mostek UNO.

Wszystko ładnie się spasowało, problem tylko w tym że gdy jadę na podjeździe góry lub szybciej na szosie i mocniej ciałem napieram na kierownicę, ta strasznie trzeszczy i skrzypi. Śruby są dociągnięte wszystkie. Spotkał się ktoś z tym? Co może być przyczyną? Wada materiałowa?

Opublikowano

Przesmaruj delikatnie miejsce styku kierownicy z mostkiem i mostka z sterówką.

Opublikowano

Dobra. Wazelina pójdzie w ruch zobaczymy.

Opublikowano

Regulowane mostki trzeszczą. Mój faktycznie od nowości nie trzeszczał ale po 1-2 tys zaczął hałasować. Rozwiązanie jest jedynie dobre jak szuka pozycji na rowerze bo przy codziennym użytkowaniu ustawiasz raz i zapominasz.

Opublikowano

Rower jest nowiutki ma oj 300 km przebiegu. Zobaczymy czy środek smarny coś pomoże.

Opublikowano
9 minut temu, Piotr_Antonik napisał:

Zobaczymy czy środek smarny coś pomoże.

Jak pomoże,to kup sobie smar do łączeń karbonu. On ma w sobie drobinki ,które trzymają elementy w jednym miejscu.

Opublikowano

I jak będziesz śruby przykręcać, to wkręcaj je wszystko równo czyli jedną na raz po pół obrotu i tak w koło Macieju. Nie przesadzaj też z siłą. Jeśli masz klucz dynamometryczny, to na mostku i kierownicy będzie oznaczenie maksymalnego momentu (zwykle 5 lub 6 Nm), więc nie przekraczaj tych wartości.

Opublikowano

Dobrze @Sziva mówi :) ,też byłem zaskoczony, że za duża siła ,to niedobrze dla łączeń.

Choć wtedy byłyby strzały, a nie trzeszczenie. 

Opublikowano

Mi pomogła aluminiowa folia spożywcza. Niewielki kawałek włożony w miejsce styku ząbków załatwił sprawę.

Opublikowano

Panowie, chciałem podziękować. Co prawda pogoda jest beznadziejna i leje cały czas, nie ma jak sprawdzić na dłuższą metę ale pomogły Wasze rady. Rozebrałem i nasmarowałem wazeliną techniczną to co się w kierownicy i mostku dało. Pomogło nie trzeszczy jak na razie.