Piotr_Antonik Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 W swoim trekingu wymieniłem kierownicę i mostek. Kupiłem kierownicę Travisto Stylo T20 680mm oraz regulowany mostek UNO.Wszystko ładnie się spasowało, problem tylko w tym że gdy jadę na podjeździe góry lub szybciej na szosie i mocniej ciałem napieram na kierownicę, ta strasznie trzeszczy i skrzypi. Śruby są dociągnięte wszystkie. Spotkał się ktoś z tym? Co może być przyczyną? Wada materiałowa?
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Przesmaruj delikatnie miejsce styku kierownicy z mostkiem i mostka z sterówką.
Piotr_Antonik Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2020 Dobra. Wazelina pójdzie w ruch zobaczymy.
Yan Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Regulowane mostki trzeszczą. Mój faktycznie od nowości nie trzeszczał ale po 1-2 tys zaczął hałasować. Rozwiązanie jest jedynie dobre jak szuka pozycji na rowerze bo przy codziennym użytkowaniu ustawiasz raz i zapominasz.
Piotr_Antonik Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2020 Rower jest nowiutki ma oj 300 km przebiegu. Zobaczymy czy środek smarny coś pomoże.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 9 minut temu, Piotr_Antonik napisał: Zobaczymy czy środek smarny coś pomoże. Jak pomoże,to kup sobie smar do łączeń karbonu. On ma w sobie drobinki ,które trzymają elementy w jednym miejscu.
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 I jak będziesz śruby przykręcać, to wkręcaj je wszystko równo czyli jedną na raz po pół obrotu i tak w koło Macieju. Nie przesadzaj też z siłą. Jeśli masz klucz dynamometryczny, to na mostku i kierownicy będzie oznaczenie maksymalnego momentu (zwykle 5 lub 6 Nm), więc nie przekraczaj tych wartości.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Dobrze @Sziva mówi ,też byłem zaskoczony, że za duża siła ,to niedobrze dla łączeń. Choć wtedy byłyby strzały, a nie trzeszczenie.
Chrismel Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Mi pomogła aluminiowa folia spożywcza. Niewielki kawałek włożony w miejsce styku ząbków załatwił sprawę.
Piotr_Antonik Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2020 Panowie, chciałem podziękować. Co prawda pogoda jest beznadziejna i leje cały czas, nie ma jak sprawdzić na dłuższą metę ale pomogły Wasze rady. Rozebrałem i nasmarowałem wazeliną techniczną to co się w kierownicy i mostku dało. Pomogło nie trzeszczy jak na razie.
Rekomendowane odpowiedzi