Gość Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 W tym wątku proszę wpisywać propozycje zwrotów, które Waszym zdaniem powinny się znaleźć w naszym słowniczku. Oczywiście będziemy wdzięczni za wszelkie konstruktywne uwagi nt. forumowego słowniczka. Pozdrawiam!
PiotrekGT Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 FR- Freeride nie freerider bo dzieciaki sie zbulwersujo QR - to jest skrót od quick release, sztywne osie też są quick release, precyzyjniej było by napisać qr9 - oś 5mm (tak jak jest teraz) QR(12/15/20) - sztywne osie o średnicach...
Accent_Szaj Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) No naprawdę świetny pomysł. Sam nie raz miałem myślenice o co chodzi Kwadrat ,sznurówka,pielucha Jest dużo określeń części od szosowych,teraz już nie kojarzę,ale szukałem tłumaczeń na "polski" Ps. Przydałoby się poukładać to alfabetycznie Edytowane 18 Czerwca 2020 przez Accent_Szaj
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Słowniczek jest w budowie stąd potrzeba konsultacji z Wami.
Accent_Szaj Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 56 minut temu, nctrns napisał: Blat Już jest pod (5) . Może jakieś wasze szosowe nazwy? Pamiętam że ostatnio czegoś szukałem,ale nie pamietam co
nctrns Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 A faktycznie. Młynek - najlżejsza kombinacja przełożeń w rowerze. Bomba - kiedy tracisz energię do jazdy. Na razie nie przychodzi mi nic więcej do głowy
PiotrekGT Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Może coś bardziej terenowego, ścianka, singletrack, bikepark, agrafki, rockgarden
Gość Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Najlepiej jak propozycja będzie od razu z tłumaczeniem, bo np. agrafka kompletnie mi nic nie mówi 😉
Accent_Szaj Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Szyszka/gwiazdka Widelec Bloki lemondki 3 godziny temu, PrzeLuka napisał: z tłumaczeniem Piszę na telefonie i ciężko mi dać tłumaczenie,ale myślę że wiesz co to
Accent_Szaj Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Ekspander - Odpowiednik szyszki/gwiazdki do rur Carbon HR - Tętno - Heart rate. Nypel rowerowy - część koła szprychowanego np. roweru, która łączy obręcz ze szprychą.
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zerknijcie na słownik, trochę dość kluczowych pojęć właśnie dodałem.
PiotrekGT Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 XD - bębenek srama przystosowany do kaset z najmniejszą koronką 10t a nawet w niektorych customowych kasetach 9t Microspline - to samo co u góry ale nie widziałem jeszcze kaset zaczynających się od 9t
Accent_Szaj Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Genialny ten słowniczek.Ileż pytań nowych Forumowiczów odpadnie. Kolejne propozycje: Wózek/Prowadnice - Dolny element przerzutki.W tylnym znajdują się kółeczka prowadzące łańcuch. Sprzęgło - można to połączyć z Shadow+ (lub shadow wyjaśnić osobno)
Motke Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Moje uwagi: "2PC" - czemu jest pod "T"? Bo "two"? Może lepiej na poczatek? - to chyba nie jest nazwa zastrzeżona przez Shimano? Przecież inni producenci też tak określają swoje korby. Shimano może rościć pretensje chyba wyłącznie do tego swojego loga i nic więcej. Skoro jest "2PC" to powinno być też "3PC". "Offset" Wspomniany jest tylko widelec. Nic o blatach (SRAM i blaty na 3 śruby z ich offsetami 6, 3 i 0 mm)
kkoyot Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 AM - All Mountain Dropper - do podpięcia pod Myk-myk Ratchet - System używany w bębenkach od DT Swiss zamiast klasycznych zapadek Pytanie też jak bardzo nubsko schodzimy z poziomem, bo nie wiem czy nawet podsyłać takie podstawowe pojęcia jak konusy, łożyska maszynowe itp.
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Podsyłajcie co chcecie a selekcją to my się zajmiemy.
Accent_Szaj Opublikowano 19 Czerwca 2020 Opublikowano 19 Czerwca 2020 Właśnie co do Offset,napisałbym tak: Offset - Drobny parametr, pokazujący jak duże znaczenie może mieć kilka milimetrów.Jest to odległość przesunięcia między osiami montażu dwóch elementów.(np.Sztycy,widelca,blatów)
Accent_Szaj Opublikowano 21 Czerwca 2020 Opublikowano 21 Czerwca 2020 SS(side swing) - przedni ciąg linki w przerzutce przedniej Długości wózka tylnej przerzutki(SGS, GS)
kkoyot Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 BB - Bottom Bracket dropouty - haki ramy
Accent_Szaj Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Uginacz - tani widelec,który nie można nazwać amortyzatorem Jednoblat - napęd 1x
Rekomendowane odpowiedzi