Skocz do zawartości

Uszkodzone tylne koło

supermichalpol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów :)

Ogólnie przed problemem to wprowadzenie jaki rower mam:

Góral marki Gary fisher koło 26", kaseta, rower ma ok >10 lat

Otóż piszę tutaj z problemem jakim mam czyli skrzywione koło tylne które w ciągu 2 lat było centrowane z 3 razy w serwisie, z czego ostatnie centrowanie (wymiany szprychy) miało miesiąc temu. Niestety szprycha pękła tym razem (inna niż poprzednio wymieniane) i koło się skrzywiło ponownie. Zacząłem "bawić" się w mechanika rowerowego (ponieważ centrowanie koła jest drogie). Zdjęcie kasety i założenie szprychy przeszło nawet OK ale niestety z centrowaniem było trudniej otóż zniszczyły mi się nyple przez co nie mogę ani odkręcić i ani dokręcić szprychy.

I tutaj mam pytanie co polecalibyście zrobić:

1. Wymienić szprychy tam gdzie zużyte nyple + własnoręcznie (trochę trudno ale jakoś samemu) centrować koło

czy

2. Kupić nowe koło

Pytam się otóż nie wiem czy pękanie szprych i krzywienie się koła jest wynikiem zużycia już po tylu latach (brak wytrzymałości szprych i koła) i wypada kupić nowe koło. Ponieważ nie wiem czy warto dokonać serwisu i wymieniać szprychy jeżeli się okaże, że jednak trzeba wymienić koło.

A jeżeli kupić koło to co brać pod uwagę? Znalazłem np. takie koła:

https://allegro.pl/oferta/mocne-kolo-26-saiko-kaseta-piasta-shimano-tx800-9211046203

https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-26-wzmacniane-stozkowe-kross-kaseta-alu-7945641060

Jednak nie wiem czy szukając koła muszę patrzyć aby np. wymiar wewnętrzny, zewnętrzny i wysokość musi być taka sama jak obecnego koła.

Bardzo będę wdzięczny za szybką pomoc :)

Opublikowano

Niestety koła tej klasy są jakie są, pewnie znajdzie się tutaj człowiek który powie że takie ma i są super mocne. Ja miałem takie w moim byłym 26" i non stop się krzywiły.

Za 100zł nie kupisz mocnego nowego koła, jedynie co to mozesz grzebać w olx za jakimś dobrym używanym kołem.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, PiotrekGT napisał:

Niestety koła tej klasy są jakie są, pewnie znajdzie się tutaj człowiek który powie że takie ma i są super mocne. Ja miałem takie w moim byłym 26" i non stop się krzywiły.

Za 100zł nie kupisz mocnego nowego koła, jedynie co to mozesz grzebać w olx za jakimś dobrym używanym kołem.

No niestety przejrzałem OLX i nic nie znalazłem.

W takim razie co brać pod uwagę szukając koła? I jak oceniacie te koła co podlinkowałem? Bo sam w sumie jestem ciekaw czy koło które posiadam to markowe czy jakiś no name bo naklejki niestety odpadły i nie mogę zidentyfikować producenta.

Bo też jakimś wyczynowcem nie jestem. Głównie rower służy mi do jeżdżenia rekreacyjnego po chodnikach rowerowych, szosowych trasach rowerowych, asfalcie czy rzadko po lesie gdzie są ścieżki rowerowe. Na pewno nie skacze na nim 😅 i inne kaskaderskie czy wyczynowe rzeczy nie robię na nim.

Edytowane przez supermichalpol
Opublikowano

Tu nie chodzi o kaskaderke, te koła co podlinkowałeś to budżetowe koła tej samej klasy, jeśli naciąg szprych będzie kiepski to pokrzywią się od krawężników. Ale jak sie dba to sie ma, będziesz sprawdzał konusy czy się nie luzują i korygował od razu nierówności obeczy to nie powinno być problemu

• Lubię to! 1
Opublikowano

Saiko akurat znam są to dość pancerne koła, podobnie jak Swift Arriv od Stars Circle. jedyna bolączka jest taka, ze składane są maszynowo i trzeba z marszu robić korekcję, bo koła są po prostu wiotkie na boki.

Natomiast nie ma co się dziwić, ze szprychy pękają.  Typowy ocynk szybko się przepracowuje i po prostu pęka, zaś normalna nierdzewka pod tym względem wytrzymuje dość sporo.