Skocz do zawartości

Pomoc z odkręceniem suportu

Michał20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z nakrętką od suportu. gwint jest zajechany jak na zdjęciu i próbuje wykręcić na wiele sposobów ale to sie nie udaje. 

Ostatni raz support był odkręcany 5-6 lat temu i wd -40 nic nie pomaga. 

Proszę o pomoc!! 

IMG_20200617_192522.jpg Edytowane przez Michał20
Opublikowano

Ta miska jest plastikowa? Wiesz, że z tej strony jest lewy gwint i wykręca się w prawo? Jak wygląda miska z drugiej strony?

Wydaje mi się, że jedyna opcja to wykręcić z drugiej strony, wybić oś z łożyskami, a miskę ze zdjęcia wyciąć.

Opublikowano

Z drugiej strony też gwint jest zjechany

Opublikowano

Uuuuu 5-6 lat bez zmiany, bez czyszczenia i jeszcze zjechany gwint :D Ale będzie zabawy z tym. 

Opublikowano

Gwint czy gniazdo klucza? Klucz trzeba przykręcić do osi suportu śrubą o ile pamiętam m8x1 i dopiero się siłować bo inaczej właśnie niszczy gniazdo. Jeśli przykrecony jest na sucho to do ruszenia tego trzeba będzie użyć mocnego klucza udarowego albo 2m ramienia do klucza ;).

Opublikowano

eee tam, wystarczy śruba i większa podkładka :)

po prostu wkładasz klucz w miskę supportu, śrubę wkręcasz w oś, podkładka zablokuje klucz w gnieździe, więc ten się nie "omsknie" :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
13 godzin temu, raven napisał:

eee tam, wystarczy śruba i większa podkładka :)

po prostu wkładasz klucz w miskę supportu, śrubę wkręcasz w oś, podkładka zablokuje klucz w gnieździe, więc ten się nie "omsknie" :)

Jak najbardziej, tylko, że to pasuje do suportów na kwadrat i na octalink. Mam rowery z różnymi suportami więc to nie był wielki wydatek i mam teraz w swojej walizce narzędziowej. Człowiek się uczy całe życie :)

Opublikowano

A czy klucz i ta śruba odkręcą jak jest zjechany w połowie gwint? 

Opublikowano

Zależy co rozumiesz przez zjechany gwint. W sumie na około 17 lat pracy przy rowerach miałem zaledwie kilka przypadków, że suport trzeba było grzać palnikiem, przykręcić klucz do osi, klucz w imadło przytwierdzone do półtonowego ;) stołu warsztatowego i kręciło się całym rowerem żeby się ruszyło. Czasami po odkręceniu okazywało się, że korozja elektrochemiczna (stalowe miski wkręcone na sucho w ramę alu) poczyniła takie spustoszenia że gwint w główce ramy zostawał na suporcie. U ciebie jeśli jeszcze tego nie odkręciłeś zapewne chodzi o uszkodzenie wielowpustu w miskach w który wchodzi klucz. I tak, w tym przypadku przykręcenie klucza do osi to podstawa.

• Lubię to! 1