Skocz do zawartości

Piasty Shimano Deore Serwis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, mam zamiar zrobić serwis piast Shimano Deore. 

Pytanie jakie chciałbym zadać to czy zostawić minimalny luz, czy tak zakonturowac aby żadnego nie było?

Koło pod szybkozamykacz. Dzięki.

Opublikowano

Luzy się kasuje, a nie zostawia przy serwisowaniu. Oczywiście z wyczuciem, żeby łożyska się swobodnie kręciły ;) Najlepiej też jakbyś podał który to konkretnie model piasty

Opublikowano

Deore HB T610.  Chodzi pogłoska iż minimalny luz trzeba zostawić,  który się skasuje po zamknieciu kola poprzez szybkozamykacz.

Opublikowano
12 minut temu, Tomyli napisał:

minimalny luz trzeba zostawić

Potrzebny luz jest niemal niewyczuwalny. Trzeba wyłapać ten moment w którym koło nie ma już luzu na boki i obraca się bardzo swobodnie.

Opublikowano

Sprawdzaj luz po zaciśnięciu zamykacza (moźesz na kole poza rowerem). Zaciśnięcie powoduje odkształcenie osi właściwej piasty i co za tym idzie zmniejsza się luz.

Opublikowano
35 minut temu, vdcmike napisał:

prawdzaj luz po zaciśnięciu zamykacza (moźesz na kole poza rowerem). Zaciśnięcie powoduje odkształcenie osi właściwej piasty i co za tym idzie zmniejsza się luz.

Dlatego ja tak bardzo nie lubię konusowych piast :D 

Opublikowano

Kiedyś (przed 2012) xt i wyżej były świetne ze względu na uszczelnienia i osiągane przebiegi. Współczesnych xt'ków za darmo bym nie chciał.

Opublikowano

Ja w Mtb szeroko pojętym nikomu nie polecam wiankowych piast, sorry, lubię shimano ale ich piasty...

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czy ktoś może ma zdjęcia jak uszczelki są zamontowane?

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś nie potrafi serwisować takich piast to potem ich nie poleca albo jak pisze jakieś pierdy o przebiegach

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano
6 minut temu, leejoonidas napisał:

Jak ktoś nie potrafi serwisować takich piast to potem ich nie poleca albo jak pisze jakieś pierdy o przebiegach

Wiesz, ja tych piast serwisuje trochę ale nie znoszę konusów :D Wolę łożysko wyprasować i prasować nowe lub wyczyścić stare. Już nie raz o tym rozmawialiśmy. Nie twierdzę że są całkiem do d.... tylko że są lepsze od nich za nie wiele większe pieniądze Piasta XT M8000 a Novatec D792SB to różnica 30-50 złotych. To też uważam i to moje zdanie, że jak ktoś już wymienia piasty to lepiej na maszynówki od razu.

Zresztą wszystkie czołowe firmy robiące piasty MTB są jednak na maszynówkach :)

• Lubię to! 1