Skocz do zawartości

RockShox Reba RL, rozebrany Motion Control, niedziałająca blokada.

Wolodiej1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panie i Panowie ;)
Mam problem z moim amortyzatorem Reba RL, solo air. Po pełnym serwisie i zmianie powrotnej tłumika przestała działać blokada skoku. Problem prawdopodobnie leży w pozycji tego żółtego elementu  na dnie tłumika(czy ten element można nazwać GATE?) Niestety element ten był wyciągnięty i nie pamiętam w jakiej pozycji powinien być. Tłumik rok przeleżał w szufladzie a był zdemontowany sprawny ;) 

http://faqload.com/gfx/pubs/-1103889295_r0.jpg (zdjęcie nie moje)

Czy ktoś może powiedzieć w jakiej pozycji należy zamontować tą końcówkę, gdy pokrętło jest ustawione na lock? Czy powinno przesłaniać cały otwór?

Jeśli to nie pomoże, to doleję trochę oleju, wlałem 106ml katalogowo.

Tak wygląda cały tłumik:

FK9058_x1024.jpg?v=1574270649

PLZ help me ;)

Opublikowano

Teraz jest otwarty

Jeżeli jest na zamknięty nie powinno być widać tego otworu

Opublikowano (edytowane)

Na lock przepływ ma być zamknięty. Żeby blokada działała musi być odpowiedni poziom oleju w tłumiku (ma sięgać do dolnego oringu modułu MC). Nie ma co eksperymentować tylko zmierzyć suwmiarką albo zrobić sobie jakiś przymiar np. z czystego patyka.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Wow, nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi :)
Sprawdzę, czy w pozycji lock, dół jest zamknięty i zmierzę suwmiarką poziom oleju, zobaczymy czy teoretyczne 106ml zgadza się z wymiarem.

Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Może się nie zgadzać bo ostatnio musiałem dolać oleju by działał tłumik jak trzeba

Opublikowano

Cześć, coś chyba nie ogarniam... 

Sprawdziłem poziom oleju po wlaniu katalogowych 106ml i wychodzi, że jest dużo wyżej niż dolna uszczelka w tłumiku. Dokładnie wychodzi 77mm od góry, a tłumik do uszczelki ma ok 99mm. Wszystko zaznaczyłem na rysunku poniżej, czy oleju w ladze powinno być do tej zielonej kreski? Chyba, że źle zrozumiałem i poziom oleju powinien być do środka tłumika? 

Tłumik raczej działa poprawnie, bo jak jest zamknięty to nie da się go wsadzić w pozycji zamkniętej, dochodzi do poziomu oleju i trzeba go otworzyć, żeby była możliwość wsadzenia go do końca. Czy tak to powinno się robić? 

Screenshot_2020-06-19-22-35-41-918_com.sonymobile.sketch.jpg
Opublikowano

Hmm no to wychodzi na to, że oleju powinno być około 91ml... Próbowałem z dwoma różnymi tłumikami i efekt jest taki sam, blokada nie działa, a jeśli działa to może 20% utwardza. Jutro będę walczył. 😐

Opublikowano

Ale jak blokada ma działać że chcesz blokować koło na zero?
Zobacz czy masz w tłumiku taka opcje, nie wszystkie blokują na beton
Zrób fotkę kapsla zobaczymy co tam masz

Opublikowano

Tłumiki MC nie blokują na beton  niestety zawsze ten ruch 0,5-1cm maks jest.

Ja u siebie lałem zgodnie z manualem i oleju było około tyle że około 2cm tłumika było zanurzone. 

Opublikowano

Podczas serwisu amatorskiego polecam "organoleptycznie" sprawdzanie czy wszystko działa zanim tłumik zostanie wmontowany. Po za tym z poziomem i typem oleju w poszczególnych RS trzymaj się zgodnie z serwisówkami producenta, które są powszechnie dostępne na stronie RSa. Na przyszłość ściągnij sobie i oblukaj.  Przy pokrętle niebieskim na maxa w prawo na dole tłumika dziura ma być w całości zamknięta wtedy masz włączoną blokadę , która i tak puści jak w coś rąbniesz. Taka jest istota działania tej blokady. Po drodze od otwartego do blokady możesz regulować tłumienie kompresji , pokrętło powinno "klikać" .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, dorzucę słowo od siebie, mam Rebę RL u siebie w praktycznie nowym rowerze i blokada najzwyklej w świecie nie działa, troszkę pokopałem w sieci i nie jesteśmy sami z tym problemem, w zasadzie mogę bez tej blokady żyć, ale fajnie jakby jednak działała, dlatego będę obserwował ten wątek i może znajdę rozwiązanie dla siebie.