keir Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Witam, posiadam SR Suntour XCR LO (sprężynowy). Mój problem polega na tym że, gdy tylko lekko użyję blokady amortyzatora to w momencie gdy go dobiję, to w momencie odpuszczania go amortyzator wydaje charakterystyczny dźwięk, coś w stylu "wypuszczania powietrza". Dodatkowo przy energicznym dobijaniu i odpuszczaniu amortyzator słychać w nim jakby coś w nic stukało (tak jakby był tam jakiś luz). Wszystkie te problemy pojawiają się podczas użytej blokady amortyzatora. Mój drugi problem polega na tym że przy odblokowanej blokadzie mogę bez problemu dobić amortyzator używając tylko mojej masy ciała. Dodam, że chciałem go wyczyścić i nasmarować, więc zdjąłem jedynie dolne golenie. Bardziej go rozbierać nie chciałem.
Accent_Szaj Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 8 minut temu, keir napisał: Mój drugi problem polega na tym że przy odblokowanej blokadzie mogę bez problemu dobić amortyzator używając tylko mojej masy ciała Ile go napompowałeś? 10 minut temu, keir napisał: Dodam, że chciałem go wyczyścić i nasmarować, więc zdjąłem jedynie dolne golenie. Bardziej go rozbierać nie chciałem. I bardzo dobrze. Suntour dokładnie tak się serwisuje 12 minut temu, keir napisał: Wszystkie te problemy pojawiają się podczas użytej blokady amortyzatora To najprawdopodobniej luzy na tulejach.
keir Opublikowano 16 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2020 2 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Ile go napompowałeś? Jest to sprężynowy amortyzator, więc go nie pompowałem. 3 minuty temu, Accent_Szaj napisał: To najprawdopodobniej luzy na tulejach. No właśnie rzecz w tym, że nie. Przed serwisem nie było żadnych problemów.
akir19 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Mam taki w domu w rowerze żony., jest to bieda edyszyn. Tuleje z tworzywa już po kilku miesiącach są przytarte i mają luzy, oryginalnie brak gąbek do smarowania. Na blokadzie nie możesz go pompować bo rozwalisz ją.
keir Opublikowano 16 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2020 3 minuty temu, akir19 napisał: Mam taki w domu w rowerze żony., jest to bieda edyszyn. Tuleje z tworzywa już po kilku miesiącach są przytarte i mają luzy, oryginalnie brak gąbek do smarowania. Na blokadzie nie możesz go pompować bo rozwalisz ją. W jaki sposób mogę zdiagnozować czy to na pewno tuleje? Mam go ściągnąć dolne golenie i palcem nimi poruszać czy mają luzy?
Accent_Szaj Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) 16 minut temu, keir napisał: Jest to sprężynowy amortyzator, więc go nie pompowałem No to się zdecyduj,bo w pierwszym poście piszesz o powietrznym. 33 minuty temu, keir napisał: posiadam SR Suntour XCR LO (powietrzny). Druga sprawa,jak to sprężynowy,to daruj sobie jakiekolwiek dochodzenie co to za dźwięki. To nie są amortyzatory,tylko tanie uginacze i niestety taką mają kulturę(brak kultury )pracy. Edytowane 16 Czerwca 2020 przez Accent_Szaj
akir19 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Chwyć za golenie i zobacz czy mają luz
keir Opublikowano 16 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2020 2 minuty temu, Accent_Szaj napisał: No to się zdecyduj,bo w pierwszym poście piszesz o powietrznym. Mój błąd, już poprawione. 2 minuty temu, akir19 napisał: Chwyć za golenie i zobacz czy mają luz Golenie nie mają żadnych luzów.
Accent_Szaj Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 1 godzinę temu, keir napisał: Golenie nie mają żadnych luzów. Nie wiem czego się spodziewasz od tego UGINACZA. XCR jest masowo wkładany do rowerów,które kosztują poniżej 2000. Musisz zrozumieć że taki ich urok i jak najszybciej zmienić go na amortyzator powietrzny
keir Opublikowano 16 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2020 22 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Nie wiem czego się spodziewasz od tego UGINACZA. Niczego się nie spodziewałem. Dobrze wiedziałem, że te amortyzatory takie są. Sporo się o tym czytała. Tylko zdziwił mnie fakt, że nagle wszystko przestało działać tak jak miało, a wydawało by się, że ściągnąłem jedynie dolne golenie. Tym bardziej, że rower służy mi już cztery lata.
Accent_Szaj Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 9 minut temu, keir napisał: Tym bardziej, że rower służy mi już cztery lata. To tym bardziej czas najwyższy go zmienić . Poważnie,jak lubisz ten rower,to kup mu coś fajnego Co do twojego XCR,najprawdopodobniej źle coś złożyłeś. Niestety dojście do tego co ,jest nieopłacalne
ACTIVIA Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 WAŻNE!!! NIgdy nie skakaj na załączonej blokadzie. Blokada ta służy tylko do jazdy na prostej drodze. Tam sa nierozbieralne tłumiki i nie nadaja się do jazdy w terenie przy załączonej blokadzie.
Rekomendowane odpowiedzi