trzasku Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Cześć wszystkim! Planujemy z dziewczyną zacząć regularnie jeździć na rowerze jednak przytłacza nas ilość różnych rodzajów rowerów i potrzebujemy kierunku w którym powinniśmy iść. Ja mam tylko kilkuletnie doświadczenia w skokach na rowerze typu Dirt, innego rodzaju roweru nigdy nie miałem. Dziewczyna jeździła głównie na miejskich. Przytłacza nas ilość rodzajów rowerów i nie chcę popełnić większego błędu przy zakupie "pierwszego" roweru. Potrzebuję wskazówki na start o którym typie rowerów powinienem zacząć czytać (XC, MTB Sport, Full, Hardatail, Enduro, Trail itd.) i w jaki rodzaj rowerów powinienem się zagłębić. Wybór konkretnych parametrów i modelu roweru przyjdzie mi wtedy znacznie łatwiej gdy będą wiedział z jakiej kategorii mam wybierać. Gdzie będziemy jeździć? Głównie w lesie (razem) - Aby ułatwić dorzucam rzeczywiste zdjęcia tras na których będziemy się poruszać - są to nawierzchnie zarówno piaszczyste, ubite, stare poniemickie drogi brukowe i pozostałe które widać na zdjęciu. Teren mocno zróżnicowany pod względem terenu (oprócz prostych tras również zjazdy i podjazdy). Trasy sportowe w lesie (sam) - Drugą bardzo ważną częścią jest dla mnie korzystanie ze zbudowanych małych hopek na trasach w lesie (jak na zdjęciu), chciałbym mieć typ roweru który jest sobie z nimi w stanie poradzić. Oprócz tego co jakiś czas (2 razy w miesiąću) fajnie byłoby zjechać na strasie typu downhill którą również mamy w lesie blisko domu (załączam filmik z trasy). Trasy rowerowe (razem) - Chcemy co jakiś czas zrobić dłuższą wycieczkę na 4-5 godzin poza miasto. Głównie utwardzone trasy jak na zdjęciu. Jak widać przeznaczenie dosyć różnorodne, ale mające też trochę wspólnego. Oprócz tego planuję kupić sobie typowy rower dirtowy do skoków na większych hopach. Jeżeli jest to możliwe, chciałbym kupić rower który spiszę się dobrze w tych 3 scenariuszach które opisałem, jeżeli nie ma takiej opcji i znaczenie poprawi to komfort to rozważę zakup dwóch + dirtowy. Jeżeli chodzi o kwoty to mogą być to typy rowerów z wyższej półki do około 20 tysięcy za sztukę (o ile cena rzeczywiście idzie za jakością a różnica jest odczuwalna w stosunku do tańszych modeli). Rozważam również wersje elektryczne. Film z lasu (Downhill): https://www.youtube.com/watch?v=NwcDxCpJGmw Inne filmy z trasy: https://www.youtube.com/results?search_query=lasek+arkonski+trasa+rowerowea Edytowane 16 Czerwca 2020 przez trzasku
elmapeto Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Z tego co piszesz to budżet Cię nie ogranicza . Polecam ,więc od razu budować stajnię w której staną ze trzy , cztery rowery i sprawa rozwiązana. Tak jak sam piszesz z resztą.
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Bez urazy ale pytanie typu "Jakie skarpetki założyć? Czerwone czy zielone?" Nikt z nas nie jest Tobą, więc jak mamy stwierdzić jaki typ roweru będzie dla Ciebie odpowiedni? Jeden uniwersalny rower nie istnie. Typy zastosowań są do siebie biegunowo odlegle. Rower do DH na płaskie będzie po prostu niewygodny a gravelem na hopy nie pojedziesz. Dwa rowery w Twoim przypadku to absolutne minimum moim zdaniem.
pinok Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Kup taki rower jak na filmikach, które wrzuciłeś. Po drogach dla rowerów pojedziesz każdym, po leśnych ścieżkach i bruku też każdym się da, ale skakać po trasie DH to szosówką raczej ciężko (Sam Pilgrim daje radę )
KrzysiekMTB Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Jedna opcja to oczywiście kupno gravela + coś na skoki. Ale uważam, że za takie pieniądze można kupić rower, którym spokojnie pojeździsz na takich zjazdach i da się na nim też pojechać na zwykłych trasach. Zakładam, że nie będziesz się ścigał po płaskim więc jakiś rower all mountain z progresywną geo i wagą około 13 kg powinien być raz w sam raz. Np. taki YT Jeffsey. Pozdrawiam Krzysiek
Grz_Bo Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Jedna opcja to oczywiście kupno gravela + coś na skoki. Ale uważam, że za takie pieniądze można kupić rower, którym spokojnie pojeździsz na takich zjazdach i da się na nim też pojechać na zwykłych trasach. Zakładam, że nie będziesz się ścigał po płaskim więc jakiś rower all mountain z progresywną geo i wagą około 13 kg powinien być raz w sam raz. Np. taki YT Jeffsey. Pozdrawiam KrzysiekTak, zapytam doświadczonego kolegę, jaka jest różnica pomiędzy All Mountain a Trailowcem?Z góry dziękuję za informację.Pozdrawiam,GB
KrzysiekMTB Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Teraz, Grz_Bo napisał: różnica pomiędzy All Mountain a Trailowcem No to kwestia bardzo umowna - dla mnie typowe traile kończą się na około 130/140 mm. All mountain zwykle koło 150mm i generalnie geo jeszcze bardziej płaska niż traile, de facto takie mini enduro. Obejżyj tego YT co wymieniłem, to taki typowy all mountain. Pozdrawiam Krzysiek 1
Grz_Bo Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 No to kwestia bardzo umowna - dla mnie typowe traile kończą się na około 130/140 mm. All mountain zwykle koło 150mm i generalnie geo jeszcze bardziej płaska niż traile, de facto takie mini enduro. Obejżyj tego YT co wymieniłem, to taki typowy all mountain. Pozdrawiam KrzysiekDziękuję za informację.Pozdrawiam,GB
Rekomendowane odpowiedzi