Skocz do zawartości

Łożysko steru do meridy big nine 500 lite

Cortez 8425

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szukam łożyska MH-P16 52x40x7mm praktycznie nie mogę znaleźć takiej wysokości łożyska są 8mm i tutaj jest pytanie, czy mogę zamontować łożysko o 1mm wyższe do tych sterów? (robię to pierwszy raz). Smarowanie wiele nie dało. Może macie pomysł czym je zastąpić, z góry dzięki za pomoc

Opublikowano (edytowane)

To są jedne z najpowszechniej stosowanych rozmiarów w sterach zs56. Szukaj raczej właśnie po łożysko ZS56 albo IS52 wczytując się w wysokość łożyska oraz kąty podjęcia bieżni. Łożysko wyższe o 1mm spowoduje o tyle większą szparę między główką ramy a koroną widelca przez którą będzie błotko dostawało się do łożyska degradując je. Innych przeciwwskazań nie ma.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
Godzinę temu, vdcmike napisał:

Łożysko wyższe o 1mm spowoduje o tyle większą szparę między główką ramy a koroną widelca przez którą będzie błotko dostawało się do łożyska degradując je. Innych przeciwwskazań nie ma.

Zależy jaki producent. Token ma faktycznie 52x40x7mm łożysko a FSA 52x40x8mm z tym że w Tokenie jest mniejszy stożek a w FSA jest większy stożek, przez co po osadzeniu wychodzi na to samo :)

Opublikowano

FSA też ma 7 i 7,5 (zależy od modelu), Cane Creek 6,5. 

Opublikowano

No to widzisz ja mam chyba jakieś starszy model FSA bo mam 8 mm mierzyłem przed chwilą :)

Opublikowano (edytowane)

Oni lubują się w komplikowaniu... oferują równolegle kilkanaście modeli sterów dolnych 1,5" i potrafią w każdym mieć inne łożysko - 3 różne wysokości, 3 różne wymiary zewnętrzne w okolicy 52mm, kilka kombinacji kątów ścięcia (a nawet bez ścięcia) a do tego jeszcze wykonanie (alu, stal, nierdzewka)...

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Merida daje w tych sterach kulkowe łożyska, co tam mogło pójść nie tak ? Rozbierałem oba łożyska, wyczyszczone kuleczki umyte i nasmarowane i banglało jak nowe. 

Czy Ty chcesz teraz dopasować tam maszynówkę ?