Skocz do zawartości

Hak przerzutki Cube Race One 2016

Rafaeldark78

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy orientuje się ktoś jaki powinien być hak tylnej przerzutki shimano xt m8000? Rower Cube Race One 2016. Na oryginalnym zdjęciu jest około 45 stopni skierowany w tył,  a u mnie teraz jest centralnie w dół. Była kaseta 9rz a założyłem 10rz. Docelowo 11rz, lecz muszę wymienić piaste.  Kupilem używany rower ale chyba jest coś nie tak. Kaseta 10rz 12-42. Myślę że będzie chaczyc dołem,? Prsze o jakieś sugestie.  Nie mam doświadczenia więc proszę o wyrozumiałość. 

Opublikowano

Trochę nie rozumiem ale po kolei:

2 godziny temu, Rafaeldark78 napisał:

Czy orientuje się ktoś jaki powinien być hak tylnej przerzutki shimano xt m8000? Rower Cube Race one 2016. Na oryginalnym zdjęciu jest około 45 stopni skierowany w tył,  a u mnie teraz jest centralnie w dół.

W tej ramie jest hak typu direct mount. Do takiego haka montuje się przerzutki tylko shimano shadow z adapterkiem. Przed montażem trzeba ten adapter z przerzutki odkręcić i bezpośrednio przykręcić przerzutkę. Na grafice widać o co chodzi.

shimano-direct-mount.jpg

Jeśli byś chciał przerzutkę srama lub shimano 12 trzeba wymienić hak na normalny. W twojej ramie jest taki hak:

hak_cube_10143_1.jpg

Była kaseta 9rz a założyłem 10rz. Docelowo 11rz, lecz muszę wymienić piaste

Kasety 8,9,10 i 11 mtb wchodzą na ten sam bębenek.

Kaseta 10rz 12-42. Myślę że będzie chaczyc dołem,

Nie ma kaset 12-42, tylko 11-42 lub 10-42 ( bębenek sram XD) . Nic nie będzie haczyć, chyba że hak przerzutki jest wygięty w którąś stronę ( lewo - prawo) . Wygięcie w dół w tym haku to normalne.