Skocz do zawartości

Zaciski Shimano BR-RS405 + klamki BL-MT201

pkonrad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. W rowerze fitness zamontowane mam fabryczne hamulce tarczowe Shimano. Klamki BL-MT201 + zaciski BR-UR300. Od nowści mam problem z przednim hamulcem (słabo hamuje, piszczy pomimo odtłuszczenia i wymiany klocków na nowe). Tak sobie pomyślałem, że może zmienił bym zaciski na np. BR-RS405. Ten model ma całkiem przyzwoity stosunek jakości do ceny. Według Shimano, zacisk ten powinien być użytkowany z klamkami BL-RS600. Powiem szczerze, że nie bardzo mam ochotę wymieniać klamki, ponieważ do dodatkowe koszty, a do tego BL-RS600 są długie (3-palcowe), co nie za bardzo mi odpowiada. Moje pytanie do Was jest następujące. Czy zaciski BR-RS405 (pozagrupowy odpowiednik Tiagra) będą smigać z moimi klamkami BL-MT201 ? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Powinno działać, ale skoro przedni Ci piszczy i nie cche hamowac, to zmiana zacisku nic nie da, trzeba wyeliminować usterki od podstaw.

Tarcza do porządnego mycia i odtłuszczania, zacisk do sprawdzenia pod kątem wycieków.

Generalnie ja odwiedziłbym dobrego serwisanta.

Opublikowano (edytowane)

@SpiderMAN

3 tygodnie temu rower odebrany z serwisu. Wymienione klocki + odtłuszczone tarcze. Przez tydzień było względnie dobrze. Potem z powodu tygodniowego pobytu w szpitalu rower stał nie używany. Po tym czasie problem powrócił, czyli siła hamowania praktycznie żadna, hamulec zaczyna piszczeć. Taka sama historia miała miejsce po zakupie roweru. Masz jakiś pomysł jak pozbyć się problemu?

Edytowane przez pkonrad
Opublikowano

Stawiam na wyciek spod uszczelek/uszczelki tłoczka, ale pewności nie mam.

Skoro nie minęło dużo czasu oddałbym ponownie do tego samego serwisu z reklamacją.

Opublikowano

Nie jestem serwisantem, ale stawiam, że się da, jeśli ma się chęci.

Do wymiany zapewne będzie oring uszczelniający tłoczek, lecz czy tak jest okaże się dopiero po zdjęciu i rozebraniu zacisku.

Opublikowano (edytowane)

Jasne, dzięki za pomoc. Jutro zadzwonię do serwisu i umówię termin naprawy. Jeśli trzeba by wymienić zacisk to byłbym skłonny kupić nowe zaciski na przód i tym, te o których pisałem w temacie BR-RS405. Można je dostać za ok 130 zł za szt z okładzinami L02A. Dla świętego spokoju wymienił bym jeszcze tarcze na dedykowane do tych zacisków. Zapytam jeszcze w serwisie o kompatybilność moich klamek MT201 z zaciskami RS405.

Edytowane przez pkonrad
Opublikowano

Klamki możesz zamieniać do woli, będzie wszystko współgrać, przez mtb z servowave po trekkingowe, a także szosowe klamko-manetki pod hydraulikę. Kluczowy jest przewód, a tu jest standardowy bez banjo...

Klamki możesz użyć takie jakie Ci odpowiadają, tylko pamiętaj o jednej zasadzie, hamulce są tak dobre jak dobre jest ich najsłabsze ogniwo...

Skoro masz klamki bez servowave to nie spodziewaj się nie wiadomo jak skutecznych hamulców, bo wspomniany system znacząco zmienia siłę i modulację hamulców.

Opublikowano

No na klamko manetki raczej się nie skuszę, rower ma prostą kierownicę 🙂

20200608_133159.thumb.jpg.c9edabac8635fa86f0c077aed0105d13.jpg

Opublikowano

Ja polecam zmienić te klamki mt200 na m6000 lub coś podobnego. Będzie duża różnica

Opublikowano

Wiadomo bo wszystko poniżej M6000 nie ma servo wave który dużo zmienia w pracy hebli. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Huberto20 napisał:

Ja polecam zmienić te klamki mt200 na m6000 lub coś podobnego. Będzie duża różnica

BL-MT501 mają servowave, ale klamki narazie odpuszczę. Do mojej jazdy w zupełności wystarczy, żeby hamulce działały podobnie jak w mojej poprzedniej Merdzie Crossway 600 (model 2018). Ta miałem hamulce Shimano M315 i działały doskonale.

Edytowane przez pkonrad
Opublikowano
2 godziny temu, pkonrad napisał:

BL-MT501 mają servowave

Tak,bo to klamki z M6000 ;) 

Zanim kupisz nowe,to tu masz filmik Szaja