Skocz do zawartości

Unibike expert 29 2020

barsar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy to dobry wybór za 5000zl? Przy wzroście 183cm-185cm wziąć rame 19" czy 21"?

Opublikowano

Pod względem wyposażenia bije na głowę całą masę innych marek i tak jest od wielu lat. Co tu dyskutować więcej. Masz kasę, jest dostępny to brać. Na wzrost trochę powyżej 180 cm to 21" jest raczej na pewno za dużo. 

Opublikowano
27 minut temu, Ares napisał:

Pod względem wyposażenia bije na głowę całą masę innych marek i tak jest od wielu lat. Co tu dyskutować więcej. Masz kasę, jest dostępny to brać. Na wzrost trochę powyżej 180 cm to 21" jest raczej na pewno za dużo. 

Dziękuję za odpowiedź. Nie mam niestety możliwości przymiarki, bo mieszkam za granicą i zamówię w ciemno. Mam te 185cm, według wymiarów plasuję się na granicy między 19" i 21". Z dwóch sklepów otrzymałem odpowiedź, żeby wziąć 21" ale sam już nie wiem.

Opublikowano

Przy wzroście 176 mam ramę 19' i jest ok. Znajomy (ponad 190), przy szybkiej przymiarce, stwierdził że w sumie byłaby ok nawet dla niego (tylko sztycy mogło by zabraknąć - nie sprawdzał). Więc tak jak Ares bym celował w 19. Potwierdzam, że osprzęt spoko (no może  z wyjątkiem pressfit-a). Po 2ch latach wada którą widzę to nie za duża zwinność w ciasnych zakrętach.

Opublikowano

Zamowilem w ciemno 21" zobaczymy co to będzie... 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 17.06.2020 o 12:15, barsar napisał:

Zamowilem w ciemno 21" zobaczymy co to będzie... 

Jak Twoje wrażenia?

Mam możliwość kupna Unibike Flite 29 2021 w rozmiarze 19" lub 21" na odległość. Proszę o pomoc w doborze rozmiaru ramy. Mam 182cm. Długość nogi od stopy do krocza 87cm. Długość ramienia 68cm. Tors (od płaszczyzny, na której siądę do miejsca obrotu barku) 61cm. Bawiłem się różniymi kalkulatorami ale wyniki, które wyszły nie przekonują mnie ze względu na brak znajomośći geometrii ramy w Unibike. Do tej pory jezdziłem na teoretyczne dużo za dużym rowerze Kross Level r4 2014 w rozmiarze 23" (XL), koło 27,5. Rocznie robiłem na nim tysiące km głównie asfalt i lekki teren. Raz lub dwa razy w miesiącu wypad w góry szlakami turystycznymi. Brak bólów, dyskomfortu - czuję się na nim dobrze i pewnie. Jedyne problemy to strome podjazdy i zjazdy. Mam wrażenie, że na mniejszej ramie było by łatwiej.

Macie jakieś doświadczenia w przesiadce z kół 27,5 na 29"? Różnice w geo Krossa i Unibika?